Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je juče Vrhovnu Radu da odmah izglasa poverenje vladi bez obzira na raspad vladajuće koalicije i neočekivane ostavke premijera Arsenija Jacenjuka. On je, u zvaničnom pismu predsedniku parlamenta, Aleksandru Turčinovu, prenosi ruski Itar-tas, predložio da Vrhovna Rada bez odlaganja raspravlja o ostavci Jacenjuka, te ukazao da raspad vladajuće koalicije nije legalan osnov da vlada podnese ostavku.


“Kao predsednik, pozitivno ocenjujem antikrizne napore ove vlade. Razumem da vlada radi u izuzetno teškim uslovima sa kojima nijedna druga vlast nikada nije bila suočena. Očekujem da se uzavrele emocije smire i da osećaj za odgovornost preuzme kabinet koji treba da nastavi svoj rad”, rekao je Porošenko. On je pozdravio raspad vladajuće koalicije, pošto su Ukrajinska demokratska alijansa za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička i partija Sloboda Olega Tjagniboka istupile iz vlasti kako bi pokrenule proces raspuštanja skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ukoliko u roku od 30 dana parlament ne formira novu većinu od najmanje 226 poslanika, to daje osnov Porošenku da raspusti Vrhovnu Radu. Očekuje se da bi Porošenko mogao da potpiše ukaz o raspuštanju skupštine krajem avgusta, a da bi izbori mogli da se održe 26. oktobra, navode ruske agencije. Inače, za vršioca dužnosti premijera izabran je potpredsednik ukrajinske vlade i ministar za regionalni razvoj Vladimir Grojsman.

Kruže glasine, piše Gardijan, da Porošenko želi da okonča pobunu na istoku Ukrajine pre 24. avgusta kada se obeležava Dan nezavisnosti. Ukrajinske snage su isterale pobunjenike iz nekoliko gradova, uključujući njihovo bivše uporište Slavjansk. Međutim, proruske snage i dalje kontrolišu Donjeck, grad od milion stanovnika, ali i većinu regiona okolo. Upravo je u toj oblasti oboren malezijski putnički avion kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Tela žrtava su vozom preneta u Harkov, a zatim avionom u Holandiju na identifikaciju pre nego što budu predata zemljama porekla nastradalih. Više od polovine žrtava su bili Holanđani.

Australija planira da pošalje vojni kontingent na mesto pada malezijskog aviona, saopštio je juče australijski premijer Toni Ebot, dodajući da će to biti humanitarna misija vraćanja tela kući. U avionu je bilo 28 Australijanaca i devetoro ljudi sa stalnim boravkom u Australiji. Australija je u Evropu već poslala 90 policajaca da učestvuju u međunarodnoj misiji čiji je cilj da obezbede lokaciju gde je avion pao i da pronađe sva tela poginulih.

Australijski premijer je rekao da je od nesreće dva puta razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je pokazao puno saosećanja.

Andrej Lišenko, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost, saopštio je juče da je od početka vojne akcije na istoku Ukrajine 15. aprila, poginulo 325 ukrajinskih vojnika, a da ih je 1.232 ranjeno. U poslednja dva dana, dodao je, stradalo je 13 vojnika. Vojska Ukrajine je saopštila je da su pobunjenici preksinoć izvodili napade širom istočnog dela zemlje i da su kod jednog graničnog prelaza bili podržani artiljerijskom paljbom iz Rusije. Ukrajinske snage pokušavaju da opkole pobunjenike tako što bi presekle vezu s Rusijom odakle, prema navodima iz Kijeva, dolaze oružje i pojačanja. Moskva je demantovala da učestvuje u sukobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari