Portal VOICE: Na gradilištu Linglonga umro državljanin Srbije, sve više povreda na radu 1Foto: Z.S.M.

Na gradilištu kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu sve je više povreda na radu, a novosadski portal VOICE piše danas da je na tom radnom mestu preminuo državljanin Srbije.

„Pre nekoliko dana je u krugu fabrike od infarkta preminuo čovek, koji je bio srčani bolesnik“, naveo je taj portal.

U članku se tvrdi da je u Zrenjaninu postalo „potpuno uobičajeno“ da se na nedeljnoj osnovi govori o radnicima koji su povredjeni na radu na gradilištu u Linglongu.

„Prvo što vidite kad udjete na gradilište je transparent na kojem i na kineskom, i na srpskom piše ‘pet miliona radnih sati bez povrede na radu’. A tamo svaki dan ima ko zna koliko povreda na radu. Eto, desio se i smrtni slučaj. Bio sam tog dana na gradilištu“, rekao je za VOICE jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman.

VOICE navodi da je dobio i snimke gde se „jasno vidi“ da se u hali izvode poslovi zavarivanja iznad zapaljivih materija, a to sve posmatra šef iz Kine, koji zatim čoveka koji nema šaku tera da radi poslove na visini koji mogu dodatno ugroziti njegovu bezbednost.

Sagovornik VOICE tvrdi da na gradilištu nema sanitarnih čvorova.

„Nema sanitarnih čvorova. Ako hoćete da imate pauzu za obrok, nemate gde da se operete ruke. Ali, biće i gore zato što svi ćute i trpe“, kazao je on.

Osim loših uslova rada na gradilištu, piše taj portal, loše se upravlja i opasnim otpadom, koji neretko završava pod zemljom.

Dodaje se da se poslednji ekološki incident dogodio pre nekoliko dana kada se kamion pun nafte prevrnuo u blato – nafta se izlila po zemlji, a ne zna se da li je tom prilikom povredjen vozač kamiona.

VOICE tvrdi da je radnicima zabranjeno da u javnosti objavljuju snimke sa gradilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari