Fudbaleri Porta osvojili su trofej Lige Evrope zahvaljujući najboljem strelcu takmičenja Radamelu Falkau, koji je pogotkom u 44. minutu portugalskog finala rešio duel protiv Brage. Ovo je drugi pehar „zmajeva“ u drugom po važnosti evropskom klupskom takmičenju, a prvi je osvojen 2003. godine pod vođstvom Žozea Murinja.


Porto je od početka meča želeo da nametne svoj napadački ritam, kako je trener Andre Viljas – Boaš i najavljivao. Međutim, igrači Brage bili su koncentrisani i tek na momente dozvoljavali rivalu da se razigra na njihovoj polovini terena. Odbrana „crvenih“ je tokom cele sezone bila bolji deo tima, tako da ne čudi spremnost da se po svaku cenu sačuva svoj gol. Trenutak dekoncentracije nominalnih gostiju zbio se neposredno pred odlazak na odmor. Guarin je centrirao sa desne strane, a sjajni Kolumbijac glavom postigao 17. gol u sezoni na evro-sceni, čime je potvrdio apsolutnu dominaciju. Falkao je pobegao svojim čuvarima, možda i u nedozvoljenu poziciju, pa je izvanrednim trzajem savladao Artura i smestio loptu u nebranjeni deo mreže.

Mogla je Braga do izjednačenja posle nepunog minuta igre u nastavku. Rezervista Mosoro je izašao sam pred Heltona, ali se očito nezagrejan spetljao, pa je kapiten plavo-belih dobro reagovao. Ispostavilo se da je to bilo sve od izabranika Domingoša Pasijensije, jer je Porto ljubomorno čuvao loptu i vođstvo u svom posedu. „Zmajevi“ su najbolju šansu za overu pobede propustili 20-ak minuta pre kraja meča, kada je Pereira za malo zakasnio na centaršut.

Ni odlazak golmana Brage u samom finišu u protivnički šesnaesterac i njegov udarac glavom nisu bili dovoljni da se spreči veliko slavlje favorita i njegovih brojnih pristalica na tribinama stadiona u Dablinu. Ipak, pored svega, Braga je iza sebe ostavila izvanrednu sezonu, najbolju u klupskoj istoriji na evropskoj sceni.

„Tigar“ na pijedestalu

Kolumbijski reprezentativac Radamel Falkao (na fotografiji) postigao je gotovo neverovatnih 17 golova u ovoj sezoni Lige Evrope na svega 13 odigranih utakmica. Time je popularni „Tigar“ srušio rekord Jirgena Klinsmana koji je u Kupu UEFA 1995. godine u dresu Bajerna 15 puta pogađao protivničke mreže.

Finale najbližih rivala

Finale Lige Evrope između Porta i Brage je finale dva najbliža kluba, gledano po kilometrima, u istoriji takmičenja pod okriljem UEFA. Porto i Braga su udaljeni svega 47,7 kilometara, a prethodno su dva najbliža tima koja su igrala finale bili Mehelen i PSV iz Ajndhovena (udaljenost 83,8 kilometara). Ta dva kluba igrala su finale Superkupa 1988. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari