Portparol EK: Sankcije zbog veza sa Lukašenkovim režimom 1Foto: Twitter

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je za Danas da je i kompanija „Dana holdings“ na listi sankcija EU, zbog, kako tvrdi, saradnje sa režimom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

S druge strane, u nedavnom saopštenju te kompanije, čiji vlasnici su članovi srpske porodice Karić, tvrdi se da se navedena porodica nikada nije bavila bilo kakvim poslovima sa državom Belorusijom svih godina poslovanja u toj zemlji, „već se dve decenije isključivo bavi gradnjom prostora i stanova za tržište i nikada nije gradila ni jedan državni objekat“.

Stano precizira:

„Detalji o restriktivnim merama u vezi sa situacijom u Belorusiji su javno dostupni u zvaničnom žurnalu i mogu se takođe naći na mapi sankcija EU (www.sanctionsmap.eu). Ako pogledate tamo, pronaći ćete da je „Dana holdings“, sa sedištem u Minsku, sa registracionim brojem „Dana astra – 191295361, stavljena na listu Evropske unije 17. decembra 2020, zbog toga što je ostvarila korist udruživanjem sa Lukašenkovim režimom i davanjem podrške tom režimu“.

Upitan kako komentariše izjavu predstavnika te kompanije da je EU „iskoristila neproverene“ medijske navode, „verujući autorima na reč, kao osnovu za uvođenje sankcija, previđajući da ne postoji mogućnost da Evropski sud prihvati novinske članke kao dokazni materijal“, portparol Evropske komisije poručuje za naš list da se „liste EU temelje na relevantnim dokazima i pravno su snažne“.
– Sva fizička ili pravna lica sa tih lista imaju pravo da upute žalbu i pravno ospore listu pred evropskim sudovima, naglašava Peter Stano.

Evropska unija je u proteklih nekoliko godina u više navrata proširivala listu sankcija Belorusiji, čijem predsedniku Lukašenku često zamera zbog kršenja ljudskih prava i sloboda.

Portparol EK: Sankcije zbog veza sa Lukašenkovim režimom 2
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH (Arhiva)

Kako je Danas nedavno preneo, KRIK je krajem maja objavio istraživanje svojih novinara, ali i OCCRP-a i Belsat-a, o saradnji kompanija povezanih sa porodicom Karić, kao i njihovim vezama sa predsednikom Belorusije.

U demantiju predsednik uprave Dana holdingsa Vibor Mulić naveo je da su iskazani stavovi navedenog materijala očigledno grubo i tendenciozno izlaganje spekulacija i neistina, a u kontekstu tamošnjih jednostranih političkih i drugih interesa suprotstavljenih strana.

„Crna lista“ SAD
I američka administracija stavila je nedavno kompaniju „Dana holdings“, kao i jednog člana porodice Karić, Nebojšu Karića, inače sina Bogoljuba Karića, na „crnu listu“, preneo je Radio Slobodna Evropa na svom portalu. To je učinjeno „u paketu“ kojim se proširuju sankcije protiv Belorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari