Američka svemirska agencija (NASA) u završnim je fazama pripreme za lansiranje nove letelice (LRO) na orbitu oko Meseca krajem ove godine. Sastavni deo letelice biće i mikročip sa upisanim imenima i prezimenima osoba koje se do 27. juna uključe u projekat „Pošalji svoje ime na Mesec“, prenosi sajt magazina astronomija.

Američka svemirska agencija (NASA) u završnim je fazama pripreme za lansiranje nove letelice (LRO) na orbitu oko Meseca krajem ove godine. Sastavni deo letelice biće i mikročip sa upisanim imenima i prezimenima osoba koje se do 27. juna uključe u projekat „Pošalji svoje ime na Mesec“, prenosi sajt magazina astronomija.co.yu.Mogućnost slanja poruke ili imena u svemir bila je pre dvadesetak godina privilegija odabranih, a danas, razvojem tehnologije, ova „mala stvar za ljude, a velika za pojedinca“ postala je besplatna i dostupna svakome ko ima pristup internetu.
Kako to praktično može da se uradi saopštavaju na pomenutom veb sajtu. Na stranicama: http://lro.jhuapl.edu/NAMETOMOON/index.php možete da upišete vaše ime i prezime, te nakon toga kliknete na ikonu „add your name“ (dodaj svoje ime). Vaše ime će u digitalnom obliku biti zapisano na mikročip koji će se pridodati prilikom kompletiranja letelice. Ako učesnici poduhvata žele da imaju dokaz učešća u projektu, NASA nudi mogućnost spremanja sertifikata u PDF formatu i printanja na računaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari