Posebna pažnja prevenciji seksualnog nasilja 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Marija Lukić, nekadašnja saradnica Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, osnovala je fondaciju koja će se baviti unapređenjem položaja žena, kao i ljudskim i manjinskim pravima.

Podsetimo, Jeličić se zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić trenutno nalazi na izdržavanju tromesečne kazne zatvora.

Lukić za Danas kaže da će se fondacija, čije će sedište biti u Brusu, baviti ugroženim pravima žena, pre svega u unutrašnjosti Srbije. Ona je svu dokumentaciju juče predala Agenciji za privredne registre u Kraljevu, a 8. mart je izabrala simbolično je pre tri godine na taj dan prijavila Jeličića za seksualno uznemiravanje.

Naša sagovornica ističe da dobro zna kako je izgledala njena trogodišnja borba protiv Jeličića i sistema koji je stao u njegovu odbranu, te će se fondacija koja nosi njeno ime baviti promocijom ravnopravnosti polova, ljudskih, manjinskih i građanskih prava, kao i prevencijom svih vrsta nasilja.

– Posebno ćemo se baviti prevencijom seksualnog nasilja, ljudskih ženskih prava i prava deteta, kao i radnih prava žena – naglašava Lukić. Kako ukazuje za naš list, posebno je važna pravna i psihološka pomoć ženama koje su žrtve nasilje, pa će fondacija pružati podršku programima koji se bave prevencijom nasilja, smanjenjem nasilja nad ženama i decom.

– Takođe, pružaćemo pomoć ženama u ranjivim grupama, ženama sa invaliditetom i LGBT osobama – naglašava Lukić, koja će biti na čelu fondacije, dok će u Upravnom odboru biti advokatica Milena Vasić, Srđan Đorđević i Ljubodrag Luković.

Da podsetimo, Jeličić se 25. januara javio na izdržavanje zatvorske kazne u zatvoru u Ćupriji. Taj zatvor je otvorenog tipa, izgrađen je u savremenom stilu sa velikim staklenim površinama na prozorima bez rešetaka i dobrom komunikacionom infrastrukturom. Prosečno brojno stanje je 200 osuđenih i 40 pritvorenih lica.

Marija Lukić je svojevremeno na svom Fejsbuk profilu objavila deo od čak 15.000 SMS-ova koje je tokom dve godine dobijala od Jeličića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari