Poseta projektnog tima za razvoj hortikulture iz Šapca Holandiji 1Foto: Podrinske

Projekat „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području“ (ROSIS4H) nastavljen je studijskom posetom predstavnika projektnih partnera Holandiji. Članovi projektnog tima iz Šapca i Slavonskog Broda posetili su velike holandske proizvođače ruža i voća, aukcijske kuće, laboratorije i Festival ruža u Lotumu.

Festival cveća u ovom holandskom gradiću osnovan je 1929. i predstavlja izvanredan spoj dostignuća u proizvodnji cveća i kreativnosti izlagača. Podatak da mesto sa oko dve hiljade stanovnika poseti nekoliko desetina hiljada ljubitelja cveća tokom četiri dana festivala ukazuje na značaj manifestacije, istakao je jedan od organizatora Jan Hes, koji je 2012. posetio Lipolist, u okviru ranije realizovanog projekta „Rozis, rozas, rozarum – 3R“.

– U proizvodnji voća i cveća Šabac ima dobar potencijal, pa nam je poseta Holandiji višestruko korisna. Važno je da se sa holandskom praksom koja je među najboljim u svetu upoznaju naši proizvođači ruža, kao i predstavnici škole koja obrazuje mlade u ovoj oblasti. Zahvalan sam našim domaćinima koji su sa članovima tima nesebično podelili svoja znanja i iskustva – u rasadnicima, laboratorijama u kojima se rade istraživanja koja treba da doprinesu daljem razvoju ove oblasti i proizvodnje hrane, što svakako predstavlja budućnost. Ova izuzetno uređena i razvijena zemlja predstavlja pravi uzor i model na svakom koraku – kako u organizaciji proizvodnje, tako i u razvoju navika kulture življenja, radnoj etici i saradnji privatnog i javnog sektora – rekao je član projektnog tima Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Kako je naglasio, u prethodnom projektu obe strane su razvile Centre za kompetenciju, koji su ostali pod okriljem srednjih škola i služe uglavnom učeničkoj populaciji, a sada su na redu podrška istraživanju u Slavonskom Brodu i praktično orijentisanog razvoja u Šapcu kroz treninge, upoznavanje sa procesima Plave ekonomije i savremenom tehnologijom, osnivanje centra za razmenu znanja i e-platforme za razmenu informacija.

– Impresivni su utisci u svakom segmentu sa kojim smo se susreli u Holandiji. Proizvodnja cveća je u ovoj zemlji na vrlo visokom nivou, modernizovana, uz primenu visoke tehnologije i malo radne snage. Iako imamo tehnološke zaostatke, klimatski uslovi i broj sunčanih sati su naša prednost, a novine sa kojima smo se upoznali mogu nam koristiti u daljem radu. Ohrabrujući su i podaci da neki od holandskih proizvođača imaju svoje ogranke u našoj zemlji, poput kompanije Pitera Koksa i da su upravo ovde stvorene neke nove sorte ruža, kao i da se neke sadnice voća uvoze iz Srbije – kaže Milan Topalović, vlasnik Rasadnika „Topalović“ iz Lipolista.

U okviru projekta održan je i ovogodišnji Festival cveća „Ruže Lipolista“. Projekat finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska. Ukupna vrednost projekta je oko 564.258 evra, od čega je za šabačke partnere namenjeno 240.050 evra, a rok za realizaciju je kraj maja 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari