Poskupljuju smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima 1Foto: Beta/Milan Obradović

Smeštaj i ishrana u učeničkim i studentskim domovima od naredne školske godine biće skuplji, a resorni ministar Branko Ružić smatra da je poskupljenje opravdano, budući da cene nisu menjane čak devet godina.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom „A“ kategorijom do sada je iznosilo 5.358 dinara mesečno, a nakon poskupljenja cena će biti 8.052 dinara.

Studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790; druge kategorije – umesto 1.430 plaćaće 2.150; treće kategorije – umesto 1.248 plaćaće 1.600, dok će akademci koji stanuju u sobama četvrte kategorije umesto 1.144, ubuduće morati da izdvoje 1.500 dinara mesečno.

Skuplji će biti i pojedinačni obroci u studentskim menzama pa će tako doručak koštati 56 dinara (do sada je bio 40 dinara). Ručak će studenti umesto 72 dinara, plaćati 120 dinara, a večeru 90, umesto sadašnjih 59 dinara.

Ministar je napomenuo da usklađivanje cena smeštaja i ishrane sa realnim troškovima života povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

Trenutni iznos mesečne rate učeničkog kredita i stipendije je 5.400 dinara, a od naredne školske godine biće 8.000 dinara.

Studentski krediti i stipendije će, umesto sadašnjih 8.400 dinara, ubuduće iznositi oko 13.000 dinara.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je ministar Ružić delimično uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji koji su u ponedeljak zatražili da se cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda usklade sa realnim troškovima života.

„U potpunosti razumem zahteve koji su stigli i smatram ih opravdanim. Upravo zbog održavanja određenog standarda, napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta“, naveo je ministar i dodao da traženi iznos cena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtevi direktora ustanova delimično prihvaćeni.

Ministar je naveo da je uvažio činjenicu da cene u ovim ustanovama nisu menjane čak devet godina.

„Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi dinara“, naveo je Ružić.

On je naglasio da će država, kao i do sada, nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari