Poslanica Ivana Parlić: Odluka užičke skupštine o ozakonjenju objekata u slivu Vrutaka nezakonita i protiv interesa građana 1Ivana Parlić/Foto: Nenad Kovačević

Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke (NS) iz Užica, saopštila je da je užička skupština usvojla „nezakonitu odluku o ozakonjenju objekata u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite jezera Vrutci“, koje služi za vodosnabdevanje grada.

Tu odluku skupština je usvojila 28. septembra, iako, kako Parlić navodi, „Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulaciju Vrutci jasno definiše obavezu  JP „Srbijavode“ i JKP Vodovod, odnosno Grad Užice da, kao upravljači, izgrade sistem kanalizacije u drugoj zoni sanitarne zaštite oko Vrutaka“.

Parlić podseća na ti da je kao poslanica i predsednica užičkog odbora NS zatražila od gradonačelnice Užica da iskoristi svoja ovlašćenja i zaštiti javni interes povlačenjem predloga te odluke sa dnevnog reda skupštine.

Isti zahtev je podnela i užičla Građanska čitaonica Libergarf, ali loklana vlast to nije uvažila.

„Odbornici koji su glasali za ovu odluku učestvovali su u izigravanju zakona i nesavesnom postupanju Grada kao upravljača javnog dobra od vitalnog interesa za Užičane“, istakla je Parlić u pisanoj izjavi.

Ona je poručila da „Užičani treba da znaju su Grad i „Srbijavode“ bili u obavezi da, radi zaštite vodoizvorišta, izgrade kanalizaciju u drugoj zoni zaštite jezera i to u roku od 12 meseci od usvajanja Prostornog plana područja posebne namene za akumulaciju Vrutci, koji je utvrđen odlukom Vlade Srbije 23. novembra 2018. godine“.

„Umesto da pristupi ispunjenju obaveze, odlukom o ozakonjenju objektata u drugoj i trećoj zoni zaštute Vrutaka, Grad pokušava da  prebaci obavezu na građane, čiji objekti podležu ozakonjenju“, navela je narodna poslanica.

Takođe, dodaje da je „neprihvatljivo da objekti, koji ne podležu ozakonjenju, nisu čak ni predmet interesovanja Grada u smislu sanitacije“, te da se „postavlja pitanje namere i motivacije za ovakvo nezakonito postupanje lokalne vlasti“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari