Poslanici biraju članove Nacionalnog saveta za kulturu 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije na današnjoj sednici razmatraju Predlog odluke o razrešenju članova Nacionalnog saveta za kulturu kao i novi predlog članova tog saveta.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je na početku sednice da je Nacionalni savet za kulturu stručno savetodavno telo u očuvanju razvoja i čuvanju kulture, da on analizira stanje i daje predloge za razvoj kulturne delatnosti.

Ona je rekla da do sada Nacionalni savet za kulturu nikad nije profunkcionisao pa je kao tehnička stvar predloženo razrešenje dosadašnjih članova.

Na predlog Odbora za kulturu i informisanje predloženo je 11 novih članova na mandat od četiri godine.

„Predloženi su: Zoran Vapa sa liste Republičkog zavoda za zaštitiu spomenika kulture, Željko Marković sa liste Državnog arhiva Srbije, Goran Vasić iz Narodnog muzeja, Vladimir Pištalo iz Narodne biblioteke Srbije, Nebojša Kundačina iz Narodnog pozorišta, Nevena Daković na predlog Jugoslovenske kinoteke, Ivan Jevtić i Zlata Bojović sa liste SANU, Isidora Bojković sa liste Matice srpske, Andraš Urban i Suzana Kujundžić Ostojić koje su predložili saveti nacionalnih manjina“, rekla je Gojković.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je zastupljen približan broj žena i muškaraca i pozvala poslanike da podrže predlog.

Prethodno bi trebalo da se članstva u ovom telu razreše dramaturg Dušan Kovačević, doktor likovne umetnosti Nikola Šuica, profesor istorije Đorđe Đurić i kompozitor Svetislav Božić, izabrani na predlog vlade.

Razrešavaju se i članovi izabrani na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Tibor Varadi i dopisni član SANU Miodrag Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari