Poslanici će danas usvojiti zakon o zaštiti i očuvanju ćirilice 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije nastavili danas rad razmatranjem amandmana na Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, koji uređuje širu upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćirilice.

Na Predlog zakona narodni poslanici, članovi Poslaničke grupe Savez Vojvođanskih Mađara, podneli su tri amandmna, a predstavnici Vlade i članovi nadležnog Odbora predložili su Narodnoj skupštini da prihvati sva tri amandmana.

U zakonu se kaže da će ćirilica biti obavezna u organima javne uprave i privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom.

Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logotip ispisan ćirilicom.

Zakon spominje i administrativne olakšice za aktere u privatnom sektoru koji bi koristili ćirilicu, a koje bi trebalo naknadno urediti izmenama poreskih zakona.

Propisom je predviđeno i osnivanje Saveta za srpski jezik, koji će biti nadležan da prati i analizira „stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu“ i sprovođenje mera usmerenih na zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma.

Zakon ima 11 članova i upućen je u skupštinsku proceduru po hitnom postupku, a ministarka kulture Maja Gojković rekla je predstavljajući zakon, da je hitni postupak bio potreban kako bi zakon bio simbolično usvojen danas, na praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U isto vreme gotovo isti zakon biće usvojen i u Republici Srpskoj.

Dačić čestitao praznik, poslanici govore o istoriji i neprijateljima

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je na početku današnje sednice praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima.

On je istakao da je 15. septembar odabran kao dan početka proboja Solunskog fronta i dodao da je „i danas najvažnije očuvanje srpskog jedinstva“.

Dačić je podsetio poslanika da će se po ranijem dogovoru glasati u 15.00 časova.

Nakon toga poslanici su počeli raspravu, ali za sada nema reči o amandmanima, već o istoriji srpskog naroda.

Inače, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara podneli su skupštini tri amandmana na Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, kojima bi, kako su i ranije najavili, trebalo da se dodatno objasni da ovaj zakon nije nikakava pretnja nacionalnim manjinama.

U prvom amandmanu navedeno je da „odredbe ovog zakona ne isključuju upotrebu i jezika i pisama nacionalnih manjina istovremeno sa srpskim jezikom i ćiriličkim pismom“.

U drugom amandmanu SVM piše da se poreske i druge olakšice mogu predvideti i subjekte koji koriste jezik i pismo nacionalne manjine, prema odredbama zakona koji uređuje službenu upotrebu jezika i pisma.

U trećem amandmanu SVM predlaže da su izuzetak iz obaveze da ima logo na ćirilici, kulturne manifestacije koje se bave zaštitom kulturnog naseleđa nacionalnih manjina.

Vlada i nadležni odbor prihvatili su sva tri amandmana, a na početku današnje sednice poslanici SVM nisu obrazlagali predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.