Poslanici danas biraju predsednike četiri suda 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad izborom sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju za prekršajni sud u Preševu i četvoro predsednika sudova.

Na dnevnom redu je izbor predsednika osnovnih sudova u Kruševcu, Majdanpeku i Novom Pazaru, kao i Prekršajnog suda u Lazarevcu.

U ime Visokog saveta sudstva Snežana Bjelogrlić je objasnila proceduru za izbor sudija i dodala da su predlozi uvršteni na osnovu kriterijum za izbor predsednika sudova, na osnovu programa rada i razgovora sa kandidatom.

Pribavljeno je i mišljenje sudija sudova za koje se biraju predsednici, pa je tako za predsednika Osnovnog suda u Kruševcu predložen Slobodan Ivanović, trenutno sudija Apelacionog suda u Kragujevcu, a za predsednika Osnovnog suda u Majdanpeku predložena je Janja Tabaković, sudija tog suda.

„Za predsednika Osnovnog suda u Novom Pazaru predložen je Edin Hodžić, sudija istog suda, a za predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu predložen je Orle Maslovarić, takođe sudija tog suda“, rekla je Bjelogrlić.

Ona je poslanicima pročitala biografije kandidata i pozvala ih da podrže predlog Visokog saveta sudstva.

Poslanici će danas konstatovati i prestanak funkcije javnog tužioca u Kuršumliji zbog odlaska u penziju.

Kako je ranije najavljeno, poslanici će kasnije danas glasati o svim tačkama dnevnog reda sednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.