Poslanici hvale novi Zakon o zaštiti potrošača, kritike Šolaku 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Poslanici Skupštine Srbije najavili su da će u danu za glasanje podržati Zakon o zaštiti potrošača, ali su raspravu iskoristili da govore i o kriminalu, opoziciji, vakcinaciji, zdravoj hrani i SBB-u.

Lider Stranke slobode i pravde Muamer Zukorlić govorio je o ubistvu novinara Edina Hamidovića u Sjenici tvrdeći da je „izrešetan od pripadnika zloglasne, zločinačke, kriminalne organizacije Latović“, a da je njegov greh bio što je vlasnik portala koji je pisao o sprezi kriminala sa lokalnim strukturama vlasti.

Ceo svoj govor Zukorlić je posvetio tom ubistvu i činjenici da se o tome ništa ne zna širom Srbije, da bi na kraju rekao kako u Zakonu o zaštiti potrošača „za potrošače iz Sandžaka treba pedvideti pancir“.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović rekao je da ovaj zakon donosi nekoliko novina, pre svega kada je reč o postupku vansudskog rešavanja sporova.

„Trgovci se obavezuju da učestvuju u vansudskom rešavanju sporova, i finansijski se obezbeđuje novac iz budžeta za funkcionisanje tela koje vodi vansudsko rešavanje spora“, rekao je Jovanović.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je podršku zakonu, ali i pitao „kada će na red doći Zakon o proizvođačima, jer bez njih nema ni potrošača“.

Marković je govorio o trgovcima i turizmu, ali i pozvao građane da se vakcinišu, založio se da u restorane mogu da uđu samo vakcinisani, ispričao o slučaju zaraze kada je putovao u Paraliju.

Rekao je da on nije lekar, ali da vidi kako „mediji od doktora Predraga Kona uzimaju izjave u nekom parku ili sobici, što znači da nije na terenu, već odlučuje na osnovu statističkih podataka“.

Poslanik saveza vojvođanskih Mađara Daniel Đivanović rekao je da je ovaj zakon od posebnog značaja jer ne štiti samo potrošače, već i poštene trgovce tako što će smanjiti „manevarski prostor onih koji iskorišćavaju rupu u zakonu i time nanose štetu drugim trgovcima“.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić govorio o značaju zdrave hrane za mlade, i koliko je to teško kada se svuda reklamira brza i nezdrava hrana, a maloletnicima je dostupan i duvan ili alkohol.

Pohvalio je predlog zakona jer će sprečiti nasrtljivu praksu trgovaca koji narušavaju slobodu izbora potrošača i navode ga da donese odluku koju ne bi doneo.

„Između ostalog oni ne smeju da mu dolaze na vrata, zovu telefonom ili šalju elektronsku poštu, to će sada biti zabranjeno bez dozvole potrošača što je važno, naročito zbog starijih sugrađana“, rekao je Krkobabić.

Socijalista Đorđe Milićević rekao je da je zaštita potrošača važan segment života i da potrošačko društvo podrazumeva masovnu proizvodnju i konzumerizam.

„Ovo je veoma fleksibilna oblast koja se mora pravno nadograđivati kako bi se išlo u korak sa međunarodnim standardima i sa potrebama potrošačkog društva u celini“, rekao je Milićević i dodao da je zakon grant da su proizvodi koji se nude bezbedni.

Veroljub Arsić iz SNS-a istakao je da je bilo potrebno doneti novi zakon jer se od prethodnog zakona pre sedam godina promenilo mnogo toga, od usluga do navika.

„Veliki deo zloupotreba dešava se kod proizvoda koji je u garantnom roku kada potrošač može da bira da li želi zamenu, popravku ili novac. Trgovci su postali vešti da naprave privid poštovanja zakona, najčešće kad je reč o tehničkoj robi i tada trgovac kaže da nije uspeo da utvrdi da je roba neispravna, iako je očigledno da ne radi. Do sada za to nisu postojale kazne“, rekao je Arsić.

On je objasnio da će novi zakon ovakvim primerima „stati na put“.

Arsić je kritikovao vlasnika SBB-a Dragana Šolaka kojeg je nazvao „piratom“ i rekao da on „naplaćuje i od proizvođača programa i od građana novac“, a „ne plaća porez i krade struju i iznosi novac iz Srbije“.

On je ponovio da ne može „program da se pravi u Srbiji, a fakturiše u Luksemburgu“ i da to treba sprečiti zakonom.

Ministarka Matić: Cilj novog zakona visok nivo zaštite potrošača

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je cilj novog Zakona o zaštiti potrošača da građanima omogući da svoja prava ostvare efikasnije i uz što manje troškova te da se na taj način postigne visok nivo zaštite potrošača u Srbiji.

Obrazlažući predlog zakona pred poslanicima, ministarka je rekla da se predviđa čitav niz novih rešenja kada je reč o obavezama i pravilima koji se odnose na rad trgovaca i dovešće do poboljšanja pozicije potrošača

„Razlozi za donošenje novog zakona se ogledaju u sprovođenju novih instrumenata zaštite prava potrošača kojim se regulišu sva ptanja od značaja i unapređuje se nivo zaštite i informisanosti potršača i putnika, čime je postignuta delimična harmonizacija sa direktivama Evropske unije iz 2015. godine“, rekla je Matić.

Ona je istakla da je Zakon o zaštiti potrošača višestruko značajan, da će doprineti zaštiti prava potrošača i pozvala poslanike da ga podrže.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga, novi zakon potreban je zbog nepostojanja preciznog broja potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, nepostojanja efektivne kazne, i zbog neusklađenosti potrošačkog prava Srbije sa novim propisima EU.

U obrazloženju se dodaje da su tokom primene Zakona o zaštiti potrošača uočeni nedostaci koji sprečavaju njegovu potpunu primenu u praksi.

Imamović: Progon novopazarske učiteljice sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka

Poslanik SDA Enis Imamović upozorio je danas da je na delu progon jedne novopazarske učiteljice od režima i režimskih medija, sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka, napominjući da se u zakonu i Ustavu Srbije o upotrebi državnih simbola i himne nigde ne pominje nadležnost ministra prosvete.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da se u režimskim medijima prenosi snimak sa društvenih mreža i da se takvim ponašanjem presuđuje da je učiteljica „srušila državu i napravila katastrofu“.

Policija i tužilaštva kriju pravog nalogodavca ovo političkog progona i obračuna, rekao je Imamović i upitao ko je naredio uzimanje izjave učiteljice iz novopazarske škole koja 1. septembra nije pustila đacima državnu himnu „Bože pravde“, već im pustila nezvaničnu himnu Bošnjaka.

Imamović je naveo primer iz Čačka gde je, takođe, emitovana pogrešna himna i pitao da li je i tamo upućena prosvetna inspekcija.

Poslanik Stranke pomirenja i pravde Samir Tandir zatražio je informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova šta je učinjeno povodom ubistva novinara Edina Hamidovića u Sjenici.

Odgovor nadežnih državnih organa mora biti brz, efikasan, da nikome nikad ne pada na pamet da uzima pravo i pravdu u svoje ruke, upozorio je Tandir.

Pozdravljamno hapšenje „beogradskog Belivuka, ali i sandžački Belivuk mora biti uhapšen“, rekao je on i naveo: „Znamo ko je povukao obarač, ali važno je ko je dao političku podršku, to treba da ispitaju policija i tužilaštvo“.

Tandir je zatražio smenu šefa policije i tužioca u Sjenici.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pozvao je državu da se ne povodi za tendencioznim novinskim naslovima prema slučaju intoniranjem himne.

Moja deca idu u tu školu i rekla su mi da je intonirana himna u školi. Pozivam državu da se pažljivo ispita šta se dogodilo i da se ne podižu tenzije između dva naroda, rekao je Bačevac.

Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da niko ne podiže tenzije, ali treba reći da je umesto himne Srbije, emitovana himna sandžačkih Bošnjaka.

Srbija obezbeđuje visok stepen prava svoh nacionalnim manjina, ali simboli države moraju da se poštuju i tamo gde žive manjine, himna, zastava i grb i nedopustive su izjave političara koje pravdaju ovakve postupke, rekao je Milićević.

Milićević je rekao da se Srbija nikad nije mešala u unutrašnja pitanja drugih država, ali je stajala uz svoj narod gde god je živeo.

Konkretno pitanje vlade Srbije, ali i vladi Crne Gore jeste šta je radio kvazi političar (Nenad Čanak) u štabu onih koji su učestvovali u protestima protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, upitao je Milićević.

Rozalija Ekres iz poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara pozdravila je program „Moja prva plata“i navela da je i njena matična kuća Mađar So konkurisala za taj program, ali zbog nedostatka novca u programu, umesto pet, samo dva mlada čoveka su uspeli da zaposle.

Pitanje za resorno Ministarstvo rada i zapošlhavanja je da li bi bilo moguće da u nastavku ovog značajnog programa svi prijavljeni kandidati, sa kojima se poslodavci povežu i iskažu potrebu za njihovo radno angažovanje, budu uključeni u naredni program, rekla je Rozalija Ekres.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice, narednih dana Skupština će razmatrati nekoliko međunarodnih sporazuma, a potom i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari