Poslanici govorili o zakonu, ali i o Arčibaldu Rajsu i Draganu Đilasu 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U raspravi o Predlogu zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti, narodni poslanici govorili su o zakonu, ali više o ostalim temama.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir čestitao je građanima otvaranje Klastera 4 u pristupnim pregovorima sa EU i ocenio da je to veliko priznanje za sve što je uradio parlament i vlada.

Tandir je govorio o energetici i istakao da se „predstavnici Ministartsva za infrastrukturu, saobraćaj i sam ministar jako trudi“ ali da ipak ne treba dozvoliti da nas u decembru iznenadi sneg.

Poslanik SDPS Branimir Jovanović najavio je podršku zakonu kao delu sveobuhvatnog rešenja koje podrazumeva da se jednim zakonom uredi cela oblast.

On je dodao da su deca, osobe bez krova nad glavom i žrtve nasilja, najosetljivije kategorije kojima treba smeštaj u okviru nadležnih institucija.

„Usaglašavanjem zakonskih normi sa međunarodnim standardima i usvajanjem dobre prakse pokazujemo našu spremnost da unapređujemo vrednosti karakteristične za jedno demokratsko društvo“, rekao je Jovanović.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije pohvalio je sva tri predloga o kojima se danas raspravlja, a potom je prisutne podsetio na, kako je rekao „genocid iz 1914. godine“, te čitao izveštaje Arčibalda Rajsa o ubistvima.

Na kraju je Starčević govorio o „onima koji su doveli Rio Tinto, protestima i poseti Aleksandra Vučića Jadru.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić rekao je da je kod novog zakona osnovni problem „definisanje slobodne volje za boravak osoba u ustanovama“ jer je predviđeno da staralac ili drugo ovlašćeno lice može da da tu saglasnost.

Krkobabić je pohvalio i novi kredit za izgradnju autoputa Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac Loznica.

Poslanik SPS-a Radovan Arežina takođe je najavio da će njegova poslanička grupa podržati zakon jer je Srbija opredeljena da ispunjava obaveze iz puta ka evrointegracijama.

On je naveo da je u Srbiji dosta dug period zadržavanja u domskom smeštaju, za većinu duže od 11 godina, a 28 odsto čak i više od 20 godine.

„Ne čudi što 89 odsto korisnika nema kontakte sa srodnicima ili održava retke kontakte“, rekao je Arežina i dodao da bi novim zakonom njihov polažaj trebalo da bude unapređen.

U ime poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ poslanica Milanka Jevtović Vukojičić rekla je da se Srbija nalazi u samom vrhu Evrope po poštovanju ljudskih prava i da i ovaj zakon u „centar pažnje stavlja najbolji interes korisnika socijalne zaštite“.

Ona je pohvalila pomake u društvenom odnosu prema starijima i prema deci, jačanje kapaciteta zaposlenih u socijalnoj zaštiti kao i ulaganje u infrastrukturu objekata.

Jevtović se osvrnula na raniji period rekavši da je Dragan Đilas grubo kršio ljudska prava, „zgrnuo milione, otimao od dece, ostao dužan trudnicama, potkradao roditelje“.

Na kraju, poslanica je izrazila očekivanje da će građani 3. aprila glasati za Aleksandra Vučića jer, kako je rekla, „ta politika nema alternativu“.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je na početku rasprave da se „novim zakonom unapređuje položaj korisnika usluga privremenog smeštaja, bez diskriminacije, pod ravnopravnim uslovima uz aktivno efektivno i informisano učestvovanje svih lica koja učestvuju u donošenju odluka, koje utiču na život i prava korisnika, a u skladu sa pristupom zasnovanim na ljudskim pravima“.

Poslanici o zapošljavanju manjina, molitvenom prostoru i opoziciji

U delu sednice kada poslanici postavljaju pitanja nadležnima, teme su bile zapošljevanje, prostor za molitvu i prihodi opozicije.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović izjavio je danas da će poslanici u Skupštini dobiti svoj molitveni prostor, što je jedinstveni primer u celoj Evropi.

Fehratović je u delu sednice u kojem poslanici od nadležnih traže objašnjenja postavio pitanje Ministarstvu prosvete koji se odnosi na tumačenje Zakona o visokoškolskom obrazovanju prema kojem je studentima Univerziteta u Novom Pazaru uskraćeno pravo na molitveni prostor.

„Ukoliko imamo recimo Kembridž i Oksford koji imaju kapele, ukoliko imamo Sankt Petersburg koji ima svoj molitveni hram, ukoliko u našoj državi imaju molitveni prostor u svim mogućim institucijama, evo čak i ovde u Narodnoj Skupštini, zahvaljujući pre svega dobrim odnosima i razumevanju između rahmetli akademika Muftije Zukorlića i rukovodstva skupštine, o čemu je predsednik Dačić govorio na komemoraciji, dobićemo svoj molitveni prostor“, rekao je Fehratović.

On je naveo da 15 novozaposlenih policajaca u Novom Pazaru – devet srpske, a šest bošnjačke nacionalnosti, ne odražava realnu sliku, naročito što je prethodno u poreskoj upravi zaposleno devet radnika od kojih su svi Srbi.

Poslanik sa liste „Ujedinjena dolina SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi pitao je Visoki savet sudstva o odluci da za kandidata za sudiju u Prekršajnom sudu u Preševu predloži Igora Nikolića, samostalnog saradnika u Katastru Vranja.

„Ništa ne bi bilo neobično da među kandidatima za mesto sudije nije bilo i nekoliko lica albanske nacionalnosti iz Preševa i Bujanovca sa završenom Pravosudnom akademijom i da se ne radi o opštini u kojoj Albanci čine 90 odsto stanovnika“, rekao je Kamberi.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek pitao je ministra finansija o nivou razvijenosti opština u Srbiji.

On je naveo da je nivo razvijenosti veoma različit i pitao kada će se primenjivati nova metodologija za merenje stepena razvijenosti lokalnih samouprava kako bi nerazvijene opštine imale prioritet pri dodeli sredstava na raznim konkursima.

Poslanica SPS-a Dijana Radović govorila je o negativnom uticaju društvenih mreža, pretnjama i uvredama koje su svakodnevne i pitala Vladu da li planira mere kako bu se sankcionisalo digitalno nasilje.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ Boban Birmančević izneo je niz uvreda na račun lidera opozicije i ljudi koji su demonstrirali širom Srbije.

„Da li neko od državnih organa može da ispita za koje pare se izdaje i prodaje država, za koje pare Nebojša Zelenović priča to što priča, za koje pare Vuk Jeremić priča to što priča, za koje pare i od koga dobija te pare“, pitao je Birmančević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari