"Poslastica" za astronome - pomračenje Meseca i blizak Mars 1Foto: EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Najduže pomračenje „krvavog meseca“ ovog veka u petak će se poklopiti s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u poslednjih 15 godina, pa će posmatrači moći da prate uzbudljiv dvostruki astronomski događaj, prenosi N1.

Mesec će u petak delimično ili potpuno biti u Zemljinoj senci šest sati i 14 minuta, kažu astronomi.

„Ukupno pomračenje trajaće 103 minute, najduže u ovom veku“, objavilo je Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu.

U isto vreme, Mars će se nadviti nad Mesecom što će moći da se vidi na nebu golim okom.

Naša susedna planeta biće neuobičajeno velika i svetla, udaljena samo 57,7 miliona kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca.

„Imamo retko i zanimljivo poklapanje dva fenomena“, rekao je Paskal Dekamps, astronom iz Pariskog opservatorijuma za AFP.

„Mesec će biti bakreno-crvenkast, a pored njega Mars, svetao i blago narandžaste boje“, dodao je.

Posmatrači na južnoj polulopti će imati najbolje pozicije za spektakularan pogled, naročito oni iz južne Afrike, Australije, Indije i Madagaskara, iako će pojava delimično biti vidljiva i u Evropi i Južnoj Americi.

Potpuno pomračenje Meseca desiće se kada se Zemlja nađe u ravni tačno između Meseca i Sunca i bude upijala zrake svetlosti koje normalno obasjavaju naš satelit svetložutom bojom.

Mesec putuje do sličnog položaja svakog meseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine senke. Zbog toga pomračenje Meseca nije tako često.

Kada se sva tri nebeska tela poređaju jedno za drugim, Zemljina atmosfera će emitovati plavu svetlost prema Suncu reflektujući crvenu svetlost na Mesec tako mu dajući ružičasto rumenu boju. To se naziva „krvavim Mesecom“.

NASA je u međuvremenu osporila obmane koje se šire društvenim mrežama i tvrde da će Mars tokom pomračenja biti velik kao i Mesec.

„Kada bi to bila istina, bili bismo u velikom problemu zbog gravitacionih sila na Zemlji, Marsu i našem Mesecu“, tvrde na službenoj stranici NASA.

Mars će se verovatno u vidokrugu pojaviti kao velika svetla zvezda, a posmatračima neće trebati zaštita za oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari