Posledice nevremena u požeškom i užičkom kraju: Vanredna situacija u još dvanaest požeških sela 1Glumač kod Požege/ Foto: Privatna arhiva

 

Velika količina kiše, praćena gradom, koja je sinoć padala u požeškom i užičkom kraju izazvala je štete na putevima, stambenim i drugim objektima, uništen je deo useva i zasada voća, a bilo je problema u železničkom saobraćaju.

Najveće štete su na području Požege i od jutros je proglašena vanredna situacija u dvanaest sela – Pilatovići, Lopaš, Prilipac, Loret, Gornja, Srednja i Donja Dobrinja, Glumač, Kalenići, Čestobrodica, Bakionica i Prijanovići.

Od petka, takođe zbog šteta od prethodnog nevremena, vanredna situacija je na snazi u šest sela – Otanj, Vranjani, Jelen Do, Tučkovo, Papratište i Zaselje.

U većem delu Požege, kako je kazao predsednik te opštine Đorđe Nikitović, „padavine su izazvale jake bujice i nosile sve pred sobom“.

„Celokupna mehanizacija našeg javnog sektora je na terenu i činimo sve što je moguće da, u što kraćem roku, rešimo kritične situacije“, rekao je Nikitović i naveo da je posebno kritično u Otnju, Loretu i Dobrinji.

„Situacija je zaista veoma teška i potrudićemo se da što pre pomognemo našim sugrađanima“, poručio je predsednik opštine.

U svim mesnim zajednicama u kojima je proglašena vanredna situacija, objasnio je, „gotovo su uništeni nekategorisani, makadamski putevi“.

Posledice nevremena u požeškom i užičkom kraju: Vanredna situacija u još dvanaest požeških sela 2
Đorđe Nikitović/Foto: Opština Požega

„Imamo domaćinstva u Otnju koja su odsečena od puteva, kao i jednu osobu kojoj je potrebna pomoć da ode na dijalizu. Ništa nije bolje ni u drugm mesnim zajednicama, a velike štete su na poljoprivrednim kulturama, stambenim objektima i  putevima“, poručio je Nikitović i naveo da su formirane komisije za procenu štete.

Bujica je izazavala prekid u železničkom saobraćaju, pa je voz, koji je juče popodne krenuo iz Užica u Beograd, posle nekoliko sati stajanja u Glumču morao je da se vrati u Požegu.

U Užicu, velika količina kiše, pa i grada, pala je na području Kadinjače, posebno u selu Volujac.

„Palo je oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, uz jak grad“, kazao je za Danas Zoran Militarov, član užičkog štaba za vanredne situacije i naveo da „nije bilo prodora vode u kuće koje bi zahtevalo angažovanje vatrogasaca i spasilačkih ekipa“.

Jaka kiša je zahvatila i atar sela Trnava, jednog od pet sela u kojima je, zbog prethodnog nevremena i izlivanja reke Lužnice, proglašena vanredna situacija.

Militarov je dodao da su „vodostaji reke Đetinje i Volujačkog potoka u blagom porastu i da se stanje redovno prati“.

„Za sada, nema opasnosti od izlivanja Đetinje, ali očekuju se slične padavine i narednih dana, pa rizici postoje, zbog čega su angažovane dodatne ekipe koje su u pripravnosti“, rekao je za Danas Militarov.

Posledice nevremena u požeškom i užičkom kraju: Vanredna situacija u još dvanaest požeških sela 3
Đetinja/Foto: N. Kovačević

Osim na seoskim putevima, velike štete su na poljoprivrednim usevima i malinjacima u Lužničkoj dolini, na području sela Tranava, Gostinica i delu Lunovog sela.

„Bilo je ugroženo desetak kuća, ali sve je do sada sanirano“, kazao je Militarov.

U užičkoj Elektrodistribuciji, kako je rečeno Danasu, i pored jakog nevremena,  proteklih dana nije bilo većih prekida u snabdevanju električnom energijom.

„Manji kvarovi zabeleženi su na teritoriji Bajine Bašte i Priboja kao posledica jakih atmosferskih pražnjenja. Brzim i intenzivnim angažovanjem elektromonterskih ekipa, kvarovi su otklonjeni u najkraćem roku, istog dana kada su se desili“, navode u užičkoj Eletrodstribuciji.

U užičkim selima u kojima je proglašena vanredna situacija, kažu, nije bilo većih kvarova, a pojedinačni slučajevi su odmah sanirani i svi korisnici imaju redovno napajanje električnom energijom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari