Loš utisak iz Brizbejna najbolji teniser Srbije Novak Đoković pokušaće da popravi ove nedelje u Sidneju. Treći reket sveta je postavljen za prvog nosioca i biće slobodan u prvom kolu. U drugoj rundi Đoković će odmeriti snage sa boljim iz meča između Andreasa Sepija i Pola Anri Matjea. Ukoliko opravda ulogu favorita, njegov naredni protivnik prema projektovanom žrebu bi mogao da bude sedmi nosilac Tomi Robredo, dok je drugi najbolje rangirani teniser u Novakovoj polovini žreba Žo Vilfrid Conga, igrač koji je Novaka poprilično zadužio u protekloj sezoni (trenutni skor je 3:1 u korist Francuza).

– Obično se trudim da nedelju pred grend slem ostavim slobodnom, kako bi sačuvao energiju, međutim, sada sam u specifičnoj situaciji. U Brizbejnu se stvari nisu završile kako sam želeo i stoga sam rado prihvatio nastup u Sidneju – izjavio je Novak Đoković.

Pred njim je odbrana najveće titule u karijeri – Australijan opena i stoga mu je neophodno da pred Melburn uđe u pravi takmičarski ritam, a to će postići samo kroz više jakih mečeva.

– Da bih se pred Melburn osećao komotnije i opuštenije moram da odigram još nekoliko mečeva. Nedostaje mi pravi ritam i zaista se nadam da ću sada u Sidneju uspeti da prevaziđem taj problem – kaže Đoković.

Janko Tipsarevićse takođe našao u glavnom žrebu, iako je do poslednjeg trenutka pod znakom pitanja bilo da li će mu ranking dozvoliti direktno učešće. Janko je u donjoj polovini žreba i na startu će odmeriti snage sa Mardijem Fišom, koji je postavljen za osmog nosioca. Ukoliko uspešno savlada ovu prepreku, u narednoj rundi će se sastati sa boljim iz meča Žilijen Beneto – Lejton Hjuit, koji je takođe dobio vajld kard (specijalnu pozivnicu) od organizatora. Najbolje rangirani teniseri u donjoj polovini žreba su Žil Simon (drugi nosilac) i David Nalbandijan (četvrti nosilac). Kada su u pitanju dame, Srbija nema predstavnika ove godine u Sidneju, a spisak učesnica predvode druga i treća teniserka planete Serena Vilijams i Dinara Safina. Prva igračica sveta Jelena Janković, iako je bilo takvih nagoveštaja, neće igrati na ovom turniru.

 

Trijumf Štepaneka

Češki teniser Radek Štepanek je pobednik turnira u Brizbejnu koji je igran za nagradni fond od 484.750 dolara. On je u finalu pobedio Španca Fernanda Verdaska sa 2:1(3:6, 6:3, 6:4). Tridesetogodišnjem Štepaneku je ovo tek treća titula u karijeri, a prethodne dve je osvajao u Roterdamu 2006. i Los Anđelesu 2007. godine. Sa druge strane u indijskom gradu Čenaju pobedio je Hrvat Marin Čilić. On je u finalu trijumfovao nad domaćim teniserom Somdevom Devarmanom – 2:0 (6:4, 7:6). Čilićje zaradio 73.000 dolara i 250 ATP poena.

 

Melburn bez šampionke

Marija Šarapova neće braniti titulu osvojenu na Autralijan openu 2008. Oporavak od povrede ramena je očigledno tekao sporije od željenog i Ruskinja je morala da otkaže učešće. Ona je zbog povrede većpropustila dva velika takmičenja – Olimpijske igre u Pekingu i US open. Šarapova je trenutno deveta na WTA listi. U Melburnu, na prvom gren slemu u godini, neće biti ni Slovenke Katarine Srebotnik, 20. teniserke sveta, koja ima problema sa ahilovom tetivom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari