"Poslodavac želeo da kontroliše dolazak zaposlenih na posao": Epilog priče o biometrijskom nadzoru u Domu zdravlja Stari Grad 1Foto: Radmila Marković/Danas

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti utvrdio je da je Dom zdravlja Stari Grad prekršio zakon kada je instalirao biometrijski nadzor u svojoj ustanovi, te naložio rukovodstvu da odmah prekine tu praksu i izbriše bazu podataka koji su do tad prikupljeni.

Kako je utvrđeno, rukovodstvo Doma zdravlja nije imalo pravni osnov za prikupljanje ličnih podataka na takav načini, jer je ono u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje se odnose na obradu biometrijskih podataka, bez obzira da li su zaposleni pristali na takvu vrstu kontrole, kako su neki zaposleni komentarisali u stilu „Velikog brata“ iz čuvene Orvelove 1984.

O ovom slučaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti izvestila je organizacija „Partneri Srbija“.

Izvršna direktorka organizacije „Partneri Srbija“ Ana Toskić Cvetinović kaže za Danas da je Dom zdravlja nije imao zakonski osnov za upotrebu takvog softvera, što je kancelarija Poverenika i utvrdila prilikom nadzora.

– Pre svega radi se o biometrijskim podacima čija je obrada zabranjena osim u nekim, posebno predviđenim uslovima, između ostalog da poseban zakon propisuje obradu tih podataka. Dakle nije postojao pravni osnov da se tako podaci obrađuju od strane poslodavca. Radi se o prekomernoj obradi podataka, odnosno povređene su i različita načela propisana Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji kažu da kada se obrađuju lični podaci to mora biti srazmerno, sa razlogom zbog kog se obrađuju. Ovde je poslodavac želeo da kontroliše dolazak zaposlenih na posao pa se radi o prekomernoj obradi podataka. To je moglo da se uradi i na neki manje invazivan način, što su ključni nalazi nadzora Poverenika, objašnjava Toskić Cvetinović.

Ona objašnjava da je nadzorom prikupljene dokumentacije Poverenik došao do saznanja da je postavljanje biometrijskog nadzora naložilo rukovodstvo te zdravstvene ustanove.

– Iz dokumentacije koju smo od Poverenika dobili, vidi se da je rukovodstvo odlučilo da nabavi tu opremo od jednog lokalnog dobavljača, ali ne znamo po kojoj ceni. Ta ustanova već ima klasični video nadzor, a čak su i njega proširili dodatnom opremom, pa je i povodom toga Poverenik dostavio podatke Ministarstvu pravde koje je nadležno za tu vrstu nadzora, jer treba ispitati da li postoje svi interni akti i ugovor sa firmom koja sprovodi video nadzor. Verujem da to nije jedinstven slučaj, i da je rukovodstvo imalo tu ideju da se pojača nadzor nad objektom i licima koja se tu kreću, pa je došlo do ideje da se primeni obrada biometrijskih podataka. Čini mi se da to više ima neku liniju zasenjenosti tehnologijom nego opravdanosti realnom potrebom, kaže direktorka „Partnera Srbija“.

Toskić dodaje da nezakonito prikupljanje ličnih podataka predstavlja krivično delo, pa u tom smislu mogu da reaguju i tužilaštvo i sudovi.

– Privatno lice može da se obrati sudovima, ukoliko smatra da mu je povređeno pravo. Može da se traži i naknada štete onda kada neko smatra da mu je naneta šteta, materijalna ili nematerijalna. Bitno je da se ti mehanizmi praktikuju. Ono što je dobro u mehanizmu Poverenika je to što je brži od ostalih, i što kada Poverenik utvrdi da postoji nezakonitost, on nalaže da se neka radnja obustavi, što je ovde i urađeno. U ovom slučaju je bilo veoma važno da se ceo proces obustavi na vreme, kako ne bi bilo dalje obrade i neke eventualne štete koja bi mogla da nastane, napominje naša sagovornica.

Kako dodaje, Dom zdravlja je dostavio informaciju Povereniku da je obustavio sporne radnje i da su izbrisali bazu fotografija koju su napravili.

Snimali crte lica i ko zna šta još

Podsetimo, svi zaposleni u Domu zdravlja „Stari grad“ su od aprila do jula meseca ove godine morali prilikom dolaska na posao i odlaska sa radnog mesta da na portirnici okrenu lice prema tablet računaru koji je prikupljao njihove biometrijske podatke, odnosno snimao crte lica i obrađivao njihove karakteristike.

Mnogi ne znaju da je ovakva kontrola nezakonita

„Partneri Srbija“ u ovom slučaju neće preduzimati dalje zakonske korake. „Svrha je postignuta, bitno nam je da se o ovome priča kako bi se poslala poruka i drugima koji možda koriste slične sisteme ili o tome razmišljaju, da dobiju informaciju da je to nezakonito, jer imam utisak da mnogi i ne znaju. Drugo, ukoliko uvidimo da postoje slični slučajevi, pokrenućemo slične postupke, kako bi se menjala praksa na terenu“, najavljuje Toskić Cvetinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari