Postignut dogovor između vozača JP „Subotica-trans“ i gradonačelnika 1Foto: J. Patarčić/Danas

Predstavnici Grada Subotice i poslovodstva i sindikata JP „Subotica-trans“ sastali su se danas kako bi pronašli zajedničko rešenje za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, uz obezbeđivanje redovnog odvijanja gradskog i prigradskog prevoza putnika.

Kako je saopšteno iz Kabineta gradonačelnika, aktivnosti i mere koje su dogovorene, a koje će se sprovesti u što je moguće kraćem vremenu, odnose se na izmene kolektivnog ugovora kod poslodavca, donošenje novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, te poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u okviru zakonskih propisa koji se odnose na zarade i ostala davanja, a u okviru već odobrenih budžetskih sredstava.

“Grad i preduzeće imaju zajednički interes, kako u delu koji se odnosi na redovan i kvalitetan prevoz korisnika usluga, tako i u delu koji se odnosi na materijalni položaj i zadovoljstvo zaposlenih”, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Kako za Danas kaže Slaviša Spasojević, jedan od vozača-konduktera koji je prisustvovao današnjem sastanku, kolege su prezadovoljne postignutim, naglašavajući da je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić maksimalno izašao u susret njihovim zahtevima.

Prema njegovim rečima, najveći problem je bio što su dosadašnje plate vozača-koduktera uključivale prekovremene sate, kojih je bilo oko 40 i više mesečno zbog deficita vozača u preduzeću.

“Dosadašnja plata je podrazumevala naše prekovremene sate, a mi ne želimo da radimo za te prekovremene sate, jer je nama nužan i potreban odmor. A time smo sada postigli, znači što će plata da nam bude zadovoljavajuća, i naravno veći odaziv vozača. Kod nas je stalno raspisan konkurs, pa eto i vozača u narednom periodu i opet ćemo moći da imamo dva slobodna dana ili ćemo imati možda samo dve radne subote ili nedelje ili kako se već dogovorimo”, kaže Spasojević.

Podsetimo, do današnjeg sastanka je došlo nakon što je u petak, u ranim jutarnjim časovima, grupa samoorganizovanih vozača-konduktera JP “Subotica-trans” na kratko protestovala u garaži nezadovoljna, pre svega, primanjima.

Protest je obustavljen nakon što je stigao poziv da se u ponedeljak u 12 časova sastanu sa gradonačelnikom, a autobuski saobraćaj na gradskim, prigradskim i međumesnim linijama je bio normalizovan oko 8 časova i odvijao se po redovnom redu voženje.

“Neće biti štrajkova, neće biti opstukcija daljih, radimo po redovnom redu vožnje”, poručuje vozač-kondukter Slaviša Spasojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari