Ekipa Lila, današnji protivnik Sevojno-Pointa, jeste tim za koji mnogi stručnjaci prognoziraju da može ove godine da se umeša u borbu za sam vrh francuske prve lige. Popularni „mastifi“ su zadržali većinu fudbalera koji su prošle sezone osvojili peto mesto u najelitnijem francuskom takmičenju, i sada sa puno ambicija ulaze u kvalifikacije za Ligu Evrope.

U ekskluzivnoj izjavi za Danas, stameni defanzivac tima sa krajnjeg severa Francuske, Nikolas Plestan iznosi svoje utiske pred utakmicu sa izabranicima Ljubiše Stamenkovića.

– Sa puno optimizma smo doputovali u Srbiju, ne zato što potcenjujemo Sevojno već zbog toga što imamo veru u naše mogućnosti. Trenirali smo naporno, međutim, poslednji meč protiv Pantariakosa (2:0) je pokazao da momcima ne nedostaje svežina i da sa punim pravom očekujemo pobedu u Beogradu. Gledali smo utakmice današnjeg rivala protiv Partizana u finalu kupa Srbije i protiv Kaunasa u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Videli smo tim koji pravi odličnu transformaciju iz faze odbrane u napad, i ekipu koja čeka na grešku protivnika. Naravno, primetili smo i mane srpskog kluba ali o tome nećemo pričati preko novina, već ćemo na terenu pokušati da ih iskoristimo – govori štoper tima sa Metropol stadiona.

Da li možete da izdvojite nekog igrača Sevojno – Pointa za koga mislite da će biti najopasniji po vaš gol?

– Mislim da je snaga vašeg tima u kolektivu, a ne toliko u pojedincima. Sevojno ima brze igrače po bokovima, i biće potrebno da obratimo malo više pažnje na njih jer veoma dobro deluju iz drugog plana.

Kada ste došli u Lil, u ekipi je igrao Srbin Milivoje Vitakić, možete li nam reći nešto više o vašim zajedničkim danima u „mastifima“?

– Vitakić je, kada sam ja stigao iz Monaka, bio standardan prvotimac i imao sam prilike da naučim dosta od njega. Sjajan je, kako na terenu tako i van njega. Bilo mi je žao kada nas je napustio ali to je sudbina nas fudbalera. Jedan dan si tu, a već drugi ko zna gde. Nadam se da defanzivci Sevojna nisu na nivou Vitakića – kroz smeh zaključuje prvotimac Lila.

Suparnici našeg tima su u ovom prelaznom roku za pojačanja potrošili nešto više od devet miliona evra. U crveno – beli tim su pristigli: golman Mikael Londro, iz Paris Sent Žermena koji srećom po „jarčeve“ neće moći večeras da nastupi zbog povrede, i osam miliona evra plaćeni reprezentativac Obale Slonovače Žervinjo. Upravo se očekuje da trener Gomes, u svojoj prepoznatljivoj formaciji 4-5-1 ostavi Žervinja kao najisturenijeg napadača. Naši ljubitelji fudbala se sigurno sećaju ovog momka koji nam je dao dva gola na Olimpijskim igrama u Pekingu, kada je Obala Slonovače demolirala izabranike Miroslava Đukića (4:2). Olakšavajuća okolnost po ekipu domaćina biće odlazak najboljeg levog krila Lige 1, Mihaela Batoša za 18 miliona evrau Lion.

Dva puta šampioni Francuske

Fudbalski klub Lil osnovan je 1944. godine fuzijom Olimpik Lila i Fivesa. Titulu najboljeg kluba u Francuskoj „severnjaci“ su osvajali dva puta (1945 i 1954), dok u svojim vitrinama imaju i pet titula pobednika Kupa Francuske (1946,1947,1948,1953 i 1955). Do sada najveći uspeh u evropskim klupskim takmičenjima ostvaren je 2002. – osmina finala Lige šampiona, a i isti rezultat postignut je čak tri puta u Kupu UEFA (2002, 2005 i 2006).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari