Potpisan sporazum nacionalnih akademija za javnu upravu Srbije i Austrije 1Foto: NAPA

Nacionalna akademija za javnu upravu Srbije i Savezna akademija za javnu upravu Austrije, potpisale su u Beču Sporazum o saradnji, saopšteno je iz te ustanove.

Kako se navodi u saopštenju, svrha ovog Sporazuma jeste unapređenje odnosa između dve zemlje i uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u aktivnostima stručnog usavršavanja u javnoj upravi. Sporazum su potpisali Dražen Maravić, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Srbije i Klaus Hartman, direktor Savezne akademije za javnu upravu Austrije

Glavni ciljevi dogovorene saradnje su unapređenje rada i stručnih kapaciteta u javnoj upravi, razmena dobre prakse, realizacija zajedničkih programa stručnog usavršavanja, kao i razmena državnih službenika u svrhe stručnog usavršavanja i uzajamnih boravaka na stažu, dodaje se u saopštenju.

Ovaj sporazum je nastao kao rezultat obostrane želje za uspostavljanjem i razvijanjem kooperativnih i uzajamno korisnih odnosa, imajući u vidu značaj kontinuiranog stručnog usavršavanja za razvoj i unapređenje ljudskih resursa u javnoj upravi. Pored prijateljskih odnosa koje naše dve institucije imaju, veoma sam srećan što ćemo sada biti u prilici da podelimo iskustva i znanje i na taj način dodatno utičemo na profesionalni razvoj državnih službenika“, izjavio je Dražen Maravić, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu.

Nacionalna akademija za javnu upravu Srbije već uspešno sarađuje sa Nacionalnom školom za javnu administraciju Francuske (ENA), a u narednom periodu u planu je i potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Republikom Srpskom i drugim zemljama.

Nacionalna akademija za javnu upravu je centralna institucija sistema stručnog usavršavanja u javnoj upravi Srbije, koja je osnovana sa ciljem da unapređuje kompetencije zaposlenih u javnoj upravi, neophodne za kvalitetno obavljanje posla. Sprovođenjem programa obuke uz primenu savremenih oblika i metoda stručnog usavršavanja obezbeđuje se stalno unapređenje kvaliteta usluga koje javna uprava pruža građanima i privrednim subjektima, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari