Druga runda bliskoistočnih mirovnih pregovora održana juče u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku okončana je juče bez vidljivog napretka. Kao potencijalan pozitivan signal jeste činjenica da su glavni kreatori pregovora izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski lider Mahmud Abas održali vanredni sastanak pre nego što su se uputili u Jerusalim gde će danas biti nastavljeni pregovori.

„Dve strane održale su ozbiljnu diskusiju o brojnim pitanjima“, potvrdio je predstavnik predsednika SAD za region Džordž Mičel, nakon što su dvojica gotovo dva sata razgovarali uz posredovanje američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je dvema stranama poručila da je „sazreo trenutak“ za bliskoistočni dogovor.

Kao supervizor pregovora, Klintonova je sedela za istim stolom sa Netanjahuom i Abasom sa pitanjem koje traži neodložno rešenje za pregovaračkim stolom: sprečavanje nove izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinci naime žele da se do 26. septembra produži važeći moratorijum na izgradnju naselja, dok Netanjahu nagoveštava da će pojedina ograničenja biti ukinuta. Klintonova izražava uverenje Obamine administracije da bi Izrael trebalo da produži moratorijum, ali i da dve strane treba da preduzmu dodatne napore za rešenje problema.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat navodi da je agenda razgovora usaglašena u Vašingtonu. „Na dnevnom redu jeste konačan status pitanja: Jerusalima, granica, naselja i izbeglica, bezbednosti i zatvorenika. Ukoliko želite da odaberete pravi put, granice bi trebalo da budu na prvom mestu. Ukoliko pak ne želite sporazum, odaberite druge puteve“.

Klintonova je navela da ukoliko se pregovaračka agenda bude sledila i uspešno sprovodila, pitanje naselja neće više biti centralna tačka sporenja.

I pre početka druge runde pregovora, pojedini analitičari izražavali su oprez i tvrdili da će bilo kakav mirovni sporazum biti suočen sa preprekama, dok je Klintonova ukazivala na proboj postignut već tokom prve runde razgovora u Vašingtonu 2. septembra.

Obamina administracija vrši pritisak na postizanju kompromisa o naseljima, istovremeno pokušavajući da izdejstvuje dovoljan napredak u pregovorima koji bi otežao dvema stranama da iz njih istupe, smatraju američke i evropske diplomate.

Uprkos dubokom pesimizmu povodom očekivanja gotovo je nezamislivo da SAD dozvole da najnoviji mirovni pregovori propadnu brzo, smatraju stručnjaci. Abas ima malo podrške domaće javnosti za pristanak da se vrati pregovorima, ali želi da izbegne neuspeh koji bi samo ojačao poziciju Hamasa, islamskog pokreta koji kontroliše Pojas Gaze i protivi se pregovorima sa Izraelom. Netanjahu se suočava sa pritiskom partnera iz svoje desničarske koalicije, a tu su i postojeće sumnje povodom njegovog sveukupnog angažmana ka konačnom mirovnom rešenju sa Palestincima i njegovo insistiranje da je izraelski stvarni problem iranska podrška Hamasu i Hezbolahu i navodni planovi Teherana da razvije nuklearnu bombu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari