Potvrđeno pisanje Danasa: Komandir policijske stanice iz severne Mitrovice potvrdio da postoji spisak osumnjičenih kosovske policije 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Vršilac dužnosti komandira Severne policijske stanice major Goran Živković potvrdio je na današnjoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica da postoji spisak Srba koji se sumnjiče za teška krivična dela i da je u toku uručivanje poziva licima sa tog spiska, prenosi Kosovo Onlajn.

Ovim je potvrđeno pisanje Danasa o spisku objavljenom na našem portalu, na kome se nalaze imena 58 lica, sa ličnim brojem, adresom, nadimkom i funkcijom.

Na spisku se nalaze između ostalog i imena pripadnika Srpske liste, koja čini vlast u srpskim sredinama na KiM, ali i lidera opozicione Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića iz Kosovske Mitrovice.

„Spiskovi nisu tajna, spiskovi postoje i na jednom spisku je 58 osoba, koje se sumnjiče za kršenje ustavnog poretka Kosova, na drugom spisku su 14 lica koja se terete za teško ubistvo u pokušaju, ometanje službenih lica i još dva, tri krivična dela“, potvrdio je Živković na pitanje odbornika da li postoje spiskovi na kojima se učesnici septembarskih protesta pozivaju da se jave u Prištinu na razgovor.

Živković je dodao da policijski službenici uručuju pozive licima sa spiska.

„Policijski službenici rade na uručenju poziva tim licima i za sada se niko nije odazvao na ove pozive. Na spisku se nalaze osobe koje žive u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Naši policajci uručuju samo pozive, osobe koje dobiju poziv treba da se jave na razgovor u Prištinu“, rekao je Živković i dodao da nema informaciju u kom su periodu konkretno počinjena dela za koja se građani pozivaju.

Živković je u video snimku objavljenom na „Jutjub“ kanalu portala Kosovo Onlajn rekao da nije nikakva tajna da spiskovi postoje. On je rekao daje na sednici Skupštine opštine postavljeno pitanje o „postojanju nekakvih famoznih spiskova“.

Dodao je da je na jednom spisku 58 osoba koje se, kaže, sumnjiče za kršenje ustavnog poretka Kosova, ali i da postoji drugi spisak na kom su lica osumnjičena za „teško ubistvo u pokušaju, ometanje službenog lica i još dva, tri krivična dela“.

Naveo je i da su lica sa spiska iz Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, opština koje pripadaju severnom delu Kosovske Mitrovice. Živković kaže i da su stanice policije na severu dobile imena i da kome policija uruči poziv ide u Prištinu i tamo daje izjavu.

„Ne znamo o kakvim se predmetima radi, ni kad su ta dela počinje. Znali nismo upoznati sa tim“, rekao je medijima v.d. komandira Severne policijske stanice, što je naziv za stanicu kosovske policije koja deluje na prostoru severnog dela Kosovske Mitrovice, u kom većinski živi srpsko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.