U Loznici i okolini poslednjih dana je zabeležen povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda krpelja, ali nije bilo slučajeva obolevanja od lajmske bolesti koju oni prenose. Na kožnom odeljenju lozničkog zdravstvenog centra Dr Milenko Marin juče je agenciji Beta rečeno da se poslednjih dana dnevno u proseku javi po desetak pacijenata sa ubodom krpelja.

U Loznici i okolini poslednjih dana je zabeležen povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda krpelja, ali nije bilo slučajeva obolevanja od lajmske bolesti koju oni prenose. Na kožnom odeljenju lozničkog zdravstvenog centra Dr Milenko Marin juče je agenciji Beta rečeno da se poslednjih dana dnevno u proseku javi po desetak pacijenata sa ubodom krpelja. Ovo je vreme poljskih radova, zbog čega najčešće i dolazi do ujeda ovih insekata, ali se za razliku od ranijih godina pacijenti na vreme javljaju lekaru za stručno otklanjanje krpelja iz tela, rečeno je u tom zdravstvenom centru.
Lajmska bolest ili borelioza je infektivno zarazno oboljenje koje izaziva bakterija borelija, čiji je prenosilac inficirani krpelj. Nakon uboda bolest ne mora nastati, jer je svega 30 odsto krpelja inficirano ovim uzročnikom. Ukoliko ne dođe do blagovremenog lečenja, može doći do oštećenja srca, centralnog nervnog sistema, zglobova, sa težim oštećenjima i jako komplikovanim lečenjem. Zaraženi krpelj po pravilu neće preneti boreliju i zaraziti čoveka ukoliko se pravilno izvadi u periodu kraćem od 24 sata od momenta ujeda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari