Poverenica: Osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om i dalje diskriminisane 1Foto: FoNet/Medija centar

U Srbiji je i dalje prisutna diskriminacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, a poslednje istraživanje koje je Poverenik sproveo o stavu medija o diskriminaciji pokazuje da i dalje postoji socijalna distanca prema ovim našim građanima i građankama, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Janković je, povodom obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a saopštila da osobe koje žive sa HIV/AIDS-om u Srbiji jesu izložene diskriminatornim postupanjima u različitim sferama društvenog života, počev od reakcija okoline i porodice do sfere rada i zapošljavanja.

Ona je ocenila da se s obzirom na nalaze ponovljenih situacionih testiranja može reći da ima blagih pomaka, jer je uočeno da je smanjen diskriminatorni odnos prema osobama koje žive sa HIV/AIDS-om. Potrebna je konstantna edukacija zdravstvenih i socijalnih radnika, i svih građanki i građana, sa akcentom na mlade, naglasila je poverenica.

Neophodno je preduzimati sve raspoložive mere kako bi se pripadnicima ove ranjive društvene grupe pružila jednaka prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje i dostojanstven život. Ne smemo dozvoliti da, zbog neznanja i nedovoljne informisanosti, ove osobe žive u strahu, odbačene od okoline, zaključuje poverenica Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari