Poverenica: Za Zakon o istopolnim zajednicama potrebna politička volja, promene ne mogu preko noći 1Foto: Arhiva službe Poverenika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, kao i za svaki drugi zakon, potrebna politička volja, kao i da neke stvari ne mogu da se promene „preko noći“, jer bi u suprotnom izazvale „revolt“.

„Vi ne možete nešto doneti preko noći, ako za to ne postoji politička volja ili bar dovoljna politička volja, jer je očigledno da je taj zakon i u prethodnim godinama izazivao dosta nesuglasica i nedoumica u javnosti“, rekla je Janković novinarima na Kalemegdanu nakon otvaranja „Nedelje ponosa“, odgovarajući na pitanje kakva je budućnost zakona za koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da neće biti usvojen dok je on na čelu države.

Ocenila je da to ne vidi kao nužno loše, dodajući da smatra da je potrebno više vremena kako bi se pronašao najbolji način za regulisanje tih prava, odnosno registraciji istopolnih partnerstava.

„Ne možete neke stvari tek tako da promenite, a da ne izazovete revolt. Nama nije cilj da se ta socijalna distanca, koja de fakto postoji prema našim sugrađanima pripadnicima LGBTI+ zajednice poveća, već da se naprotiv, na jedan način smanji i da se na pravi način razume ta potreba. Očigledno je potrebno da nastavimo da razgovaramo o tome“, rekla je Janković.

Naglasila je da institucija Poverenice podržava da se ta oblast reguliše, da bude usklađena sa svim propisima, međunarodnim standardima i Ustavom, ali dodala da razume ukoliko uticajniji društveni i politički činioci imaju neki otklon ili nedoumicu.

„Dotle ostaje da mi radimo na unapređenju zaštite ljudskih prava naših LGBTI+ sugrađana, da ih na pravi način prihvatamo da oni žive tu sa nama, a ne pored nas i da tu socijalnu distancu smanjujemo“, rekla je Janković.

Ocenila je da je atmosfera pred ovogodišnji Beograd Prajd, u odnosu na Evroprajd koji je održan prošle godine, bez velikih tenzija i dodala da očekuje da Prajd protekne dostojanstveno i bezbedno po sve učesnike, „bez ikakvih manifestacija ekstremizma“.

„I na tome je zaista velika odgovornost i Grada (Beograda), ali i samih organizatora. Ja nisam ni prošle godine videla razlog za takvo podizanje tenzije, ali često ne umete ni da objasnite kako se krene od jedne izjave, koja pokrene čitavu lavinu dezinformacija ili pogrešnih informacija“, kazala je poverenica.

Istakla je da Prajd predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na okupljanje, pa i na izražavanje nezadovoljstva zbog nemogućnosti u ostvarivanju pojedinih prava.

Dodala je da je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kao i prethodnih godina tu da podrži sugrađane pripadnike LGBTI+ zajednice, jer su česti slučajevi diskriminacije, posebno onih koji se dešavaju u javnom prostoru.

„U medijima i uopšte u javnoj sferi, kada se radi o ovim našim sugrađanima, vrlo su česti ti oblici diskriminacije koji se odnose na ponižavajuće i uvredljivo postupanje i ređe, ali češće u odnosu na druge gupe – govor mržnje“, rekla je Janković i naglasila da je potrebno raditi na prevazilaženju nerazumevanja u društvu.

Upitana o tome što je današnje otvaranje Nedelje ponosa organizovano kod Pobednika na Kalemegdanu i da li veruje u „pobedu“ LGBTI+ zajednice, poverenica je kazala da uvek veruje za pobedu.

„Ja uvek verujem u pobedu i uvek mislim da mi kao društvo imamo dovoljno snage da prevaziđemo različite probleme, ali sam uvek vrlo oprezna i mogu da razumem sve društvene procese jer su i mnogo razvijenija društva od našeg na ispitu. Nama ostaje da, koliko god su te gobalne društveno-političke okolnosti kompleksne, nastavimo da štitimo ljudska prava u svim okolnostima“, rekla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari