Poverenik: Okloniti dileme oko kamera u Beogradu 1Foto: Media centar

Povodom pojačanog interesovanja javnosti za postavljanje kamera neutvrđenog porekla na ulicama Beograda, oglasio se poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti .

Rodoljub Šabić je saopštio da u toku postupak nadzora, koji je pokrenut u decembru prošle godine.

Gradska uprava se izjasnila da ne stoji iza postavljenih kamera, a MUP se u ostavljenom roku nije izjasnio pa mu je upućena urgencija.

Po oceni poverenika, opravdano interesovanje javnosti dodatno je pojačano zbog kontradiktornosti u izjavama koje su povodom postavljanja kamera davali funkcioneri grada i MUP.

Dostavljeno izjašnjenje Gradske uprave je formalno, zvanično i shodno tome relevantno, ali je u suprotnosti sa nekim izjavama gradskog menadžera, a MUP je prvo izdao saopštenje da ne stoji iza postavljenih kamera, da bi potom usledila izjava ministra koja je zvučala drugačije, pa je nakon toga usledilo saopštenje da je ministrova izjava pogrešno interpretirana, jer je MUP samo menjao postojeće, ali nije postavljao nove kamere, navodi Šabić.

On smatra da su, nezavisno od postupka nadzora, Grad i MUP dužni da javnosti predstave sve relevantne informacije o ovom slučaju i da otklone kontraverze i dileme u vezi sa osnovom, svrhom i potencijalima kamera koje se postavljaju radi video-nadzora.

Poverenik će po okončanju postupka nadzora, kao i obično, o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari