Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je Levijatan diskriminisao Rome 1Foto: Facebook / Fondacija Pokret Levijatan

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti naložio je Pokretu Levijatan da prestane objavljivanje diksriminatornih sadržaja na društvenim mrežama i da u roku od 30 dana ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema Romima, saopšteno je danas.

U saopštenju Evropskog centra za prava Roma (ERRC) navodi se da je ta odluka objavljena 12. maja zbog mnogobrojnih pritužbi ERRC Povereniku.

Ta odluka Poverenika pokazuje da Romi mogu preduzeti pozitivne mere za prevazilaženje mržnje kada deluju zajedno.

„Kada mi Romi koristimo moć zakona kao alat, možemo se boriti protiv nepravde koje ne bismo mogli postići da delujemo sami“, rekao je predsednik ERRC Đorđe Jovanović.

Jovanović je pozdravio odluku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti jer se analizira govor mržnje u onlajn sferi u srpskom društvu, jer sloboda izražavanja ne može biti korišćena za upotrebu govora mržnje.

„Fondaciji Pokret Levijatan je preporučeno da uklone objave, sadržaje i komentare kojima se podstiče diskriminacija i mržnja prema Romima i kojima se stvara strah i neprijateljsko okruženje prema pripadnicima ove nacionalne manjine“, navodi se u saopštenju.

ERRC dodaje da Poverenik od Levijatana zahteva i da obezbede efikasan sistem moderacije na Fejsbuk stranici, kako ubuduće ne bi bili dostupni komentari koji predstavljaju govor mržnje, i da vode računa da ubuduće u okviru svojih aktivnosti ne krše zakonske propise o zabrani diskriminacije.

„Pokretu je ostavljen rok od 30 dana da postupi po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Pokret Levijatan, koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja, ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje“, ukazalo je ERRC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari