Šešelj:Razvaliću ove iz Haga 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, saslušaće sutra u Beogradu predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, zbog toga što je u svojim knjigama objavio imena zaštićenih svedoka i poverljive dokumente. Lider radikala biće saslušan u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

Na pitanje šta očekuje od sutrašnjeg saslušanja, Šešelj je rekao za Danas da očekuje da “razvali haška g****, kao što ih je i u Hagu razvalio”.

Poziv za saslušanje u maju ove godine, osim Šešelju, stigao je i bivšim i sadašnjim članovima SRS Ljiljani Mihajlović, Ognjenu Mihajloviću, Miljanu Damjanoviću, Miroljubu Ignjatoviću, Marini Ristić, Marini Raguš i Nemanji Šaroviću.

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, preko Tužilaštva za ratne zločine Srbije, uputio je u maju ove godine pozive za saslušanje osam osoba, sadašnjih i bivših radikala, zbog „kršenja pravilnika o neobelodanjivanju tajnih podataka i identiteta zaštićenih svedoka“ u procesu koji se protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja vodio pred Haškim tribunalom.

– Optužuju me za obelodanjivanje poverljivih dokumenata i podataka o zaštićenim svedocima. Moj proces je davno završen, a ja sam u više od 50 knjiga objavljivao sva haška dokumenta iz mog procesa. A što da ih ne objavim, rekao je tada za Danas Vojislav Šešelj i dodao da su mu poziv uručili pripadnici MUP-a.

Šešelj je naveo da nikom od svedoka nije pretio ili dovodio u opasnu situaciju, a da je haška dokumenta objavljivao da bi „jednom bilo objavljeno ono što su oni prikrivali pred Hagom“, te dokazao da je to nelegalni sud, koji se služio falsifikatima i lažnim svedocima. Rekao je i da će sa objavljivanjem dokumenata nastaviti.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine, ali je kaznu odslužio tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.