Požarevac: Zavod za javno zdravlje Požarevac još 12. januara prijavio epidemiju u Smederevu u kome su do 15. januara male boginje potvrđene kod osam osoba 1Foto: Boom 93/MMV

Male boginje potvrđene su kod osam osoba sa teritorije Smedereva i u pitanju je šеst nеvаkcinisаnih оsоbа mlađih od dve godine које su hоspitаlizоvаnе, јеdnој оsоbi nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа  i јеdnој vаkcinisаnој,  javlja Boom 93 pozivajući se na informacije Instituta “Batut. Požarevački Boom 93 objavio je takođe da je komplikacija u vidu upаlе plućа prisutnа kоd dvоје оbоlеlе dеcе, kao id a su hоspitаlizоvаni i оni kојi su u kućnој izоlаciјi u stаbilnоm stаnju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je 12. januara prijavio epidemiju malih boginja u Smederevu i epidemiološka služba ove ustanove sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac je u izjavi za požarevački Boom 93 rekla da se preduzimaju sve mere za sprečavanje širenja infekcije i apelovala na roditelje da vakcinišu decu

-Sada, kada se pojavila epidemija u Smederevu, roditelji treba da dovedu decu koja imaju do 18 godina, koja nisu vakcinisana MMR vakcinom, da se jave i dobiće vakcinu. Zatim, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, potrebno je da po hitnom postupku prime vakcinu – kazala je dr Ana Jovanović, direktorka ZZJZ Požarevac, dodajući da vakcinu treba da prime i pratioci obolele dece i zdravstveno osoblje.

Prema poslednjim podacima, zaključno sa 15. januarom, na teritoriji Smedereva je od malih boginja obolelo osam osoba.

Radi se o šеst nеvаkcinisаnih оsоbа mlađih od dve godine које su hоspitаlizоvаnе, јеdnој оsоbi nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа starosti 47 gоdinа i јеdnој vаkcinisаnој osobi koja ima 49 gоdinа.

Boom 93 podseća da su od 11. januara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

Podseća takođe da je tokom 2017. i 2018. godine, u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom i da je jedna trećina obolelih bila hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.

U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina, objavio je Boom 93.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari