Poziv Jankoviću da se kandiduje 1Foto: Medija centar

Pozivamo aktuelnog Zaštitnika građana Sašu Jankovića, kome sledeće godine ističe mandat, da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat ispred grupe građana, navodi se u apelu 100 javnih ličnosti, među kojima su glumci Nikola Kojo i Nebojša Glogovac, pisac Dragan Velikić i reditelj Goran Marković.

Uvereni smo da Janković poseduje integritet i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način, ističe se u apelu koji su potpisali i reditelji Dušan Makavejev, Želimir Žilnik i umetnik Zafir Hadžimanov.

Apel Jankoviću da se kandiduje za predsednika potpisali su i pisac Vladimir Arsenijević, ekonomista Miroslav Prokopijević i pisac Dejan Tiago Stanković.

U apelu se navodi da je Janković pokazao odmerenost i hrabrost u teškim trenucima, kao i posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i da su profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje.

Pozivamo i sve demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove institucije može da napravi važan stub pravne države, piše u apelu 100 javnih ličnosti.

Dijalog o ideološkim razlikama je neophodan i treba da postoji u svakom demokratskom društvu, ali su jake institucije i vladavina prava preduslov za njegovo
uspostavljanje, ocenili su potpisnici apela.

U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike, navode javne ličnosti, koje apeluju
na Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije.

Oni su ukazali i da se Srbija već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva i da su institucije razorene ili pod pritiskom.

Nepoverenje građana u državu je ogromno, nepravdaje je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi, ukazali su potpisnici apela koji smatraju da građani Srbije imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine.

Apel su potpisali i glumac Voja Brajović, bivši sudija Vida Petrović Škero, glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković, profesor Ilija Vujačić, bivši sudija Zoran Ivošević, muzičar Marko Šelić Marčelo, sociolog Ratko Božović i professor Ljubomir Madžar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari