Poziv na solidarnost sa Kubatom 1Foto: Lična arhiva; Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pozvala je na solidarnost članice Univerziteta – 31 fakultet, 11 instituta i rektorat povodom slučaja bivšeg profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Rodoljuba Kubata, koji je dobio otkaz na PBF-u zbog „raskoraka između fakultetskih i univerzitetskih propisa“.

Napominjući da je „neizvesno kada je doći do razrešenja ovog pitanja i da se profesor Kubat nalazi u sve težoj finansijskoj situaciji“, rektorka Popović je apelovala na univerzitetsku zajednicu da pomogne kolegi u obezbeđivanju egzistencije.

– Poslednjih meseci uložili smo velike napore da se profesor Kubat angažuje na nekoj drugoj članici UB sa punim radnim vremenom. Iako je iskazana dobra volja, ti napori nisu urodili plodom, što ne znači da se vremenom neće steći uslovi… Stoga pozivam članice UB i inovacione centre fakulteta UB da razmotre mogućnost angažovanja profesora Kubata. Lični dohodak bi obezbedile članice UB na dobrovoljnoj osnovi dok se ne obezbede drugi adekvatni uslovi za redovno finansiranje njegovog radnog mesta, predložila je rektorka Ivanka Popović.

Problemi oko usklađivanja Statuta PBF i Statuta UB, kao najavljuju u Rektoratu, moraće da sačekaju izbor novog poglavara SPC, mada je rektorka Popović najavila da je za sledeću sednicu Senata UB pripremljena platforma za rešavanje ovog spora.

Problem je izbio u julu prošle godine kad je Sveti arhijerejski sinod povukao blagoslov dvojici predavača PBF – redovnom profesoru episkopu zapadnoameričkom Maksimu (Vasiljeviću) i docentu Marku Vilotiću, tražeći da dobiju otkaz.

U ovaj slučaj uključile su se nadležne instance SANU, Odbor za statutarrna pitanja UB, Ministarstvo prosvete jer se tokom spora otvorilo i pitanja (ne)zakonosti izbora članova Saveta PBF.

Profesoru Kubatu, koji je bio je među najglasnijim pobornicima zavođenja reda i zakona na PBF, Sinod je 15. septembra povukao blagoslov, na osnov čega mu je dekan Zoran Ranković potpisao otkaz.

Rankoviću, koji je potom sa PBF otpustio i vladiku Maksima, Odbor za etička pitanja UB u novembru izrekao je meru javne opomene zbog „povrede Kodeksa profesionalne etike“ tokom pokušaja naknadne legalizacije izbora članova Saveta PBF – „naknadnog glasanja po sećanju“.

Odluku Odbora za etička pitanja treba da potvrdi drugostepena instanca – Etički odbor UB.

Ivanka Popović: Zadovoljna sam odzivom

Povodom kritika pojedinih crkvenih portala i tvrdnji da je „zloupotrebila svoj položaj“ pokušavajući da pomogne profesoru Kubatu, rektorka Ivanka Popović kaže za Danas da je „njeno pravo da pokrene inicijativu, pogotovo ako se radi o sopstvenim sredstvima članica UB“. „Članice UB će samostalno odlučiti da li žele u toj akciji i da učestvuju. Zadovoljna sam dosadašnjim odzivom članica“, ističe Ivanka Popović. Profesor Kubat juče nije odgovarao na telefonske pozive Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari