Poznati umetnici dokumentarnim filmom uputili poruke podrške osuđenicima 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je danas da su poznati umetnici, poput Emira Kusturice, Radeta Šerbedžije, Ramba Amadeusa, dokumentarnim filmom uputili poruke podrške osuđenim licima, ali i svim drugim ljudima tokom trajanja pandemije korona virusa.

U filmu koji je dostavljen zavodima, umetnici su, prema ličnom izboru, podelili svoju omiljenu poeziju, pozitivne misli i poruke ohrabrenja, kao i preporuke za čitanje.

Navedeni su i stručni saveti psihijatra koji su usmereni na pronalasku lične snage i samopouzdanja u prevazilaženju stresnih situacija kao što je ova, a projekat su finansijski podržali Misija OEBS u Srbiji i nemačka nevladina organizacija „Help“.

Vaspitači i psiholozi u Službi za tretman u svim zavodima od marta sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku za osuđena lica i njihove porodice.

Osuđenicima je produžen boravak na svežem vazduhu i omogućeno im je češće telefoniranje članovima porodice kako bi kroz razgovor umanjili brigu koju imaju za svoje bližnje.

U saopštenju se podseća da je u 10 zavoda od jula dozvoljeno osuđenicima da putem skajpa i vibera imaju kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa.

Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji zabranjene su u martu i ponovo su dozvoljene u maju uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari