Pravila ponašanja i oblačenja kojih mora da se pridržava svaki službenik u državnoj upravi 1Photo: Pixabay/ mwitt1337

Svi zaposleni u organima državne uprave dužni su da poštuju Kodeks ponašanja državnih službenika koji propisuje kako treba da se ponašaju, komuniciraju sa građnima, ali i kodeks oblačenja.

U Kodeksu se, između ostalog, navodi da u ophođenju sa strankama državni službenik je dužan da postupa profesionalno, ljubazno i pristojno, pokaže zainteresovanost i strpljenje, posebno sa neukom strankom.

Neophodno je da svaki službenik blagovremeno i tačno daje podatke i informacije, u skladu sa zakonom i drugim propisom, rukovodi se načelom jednakosti i ne daje privilegije zavisno od bilo kakvih svojstava i ličnih osobina stranke i da poštuje ličnost i dostojanstvo stranke.

„Državni službenik ne sme da primi poklon, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druga lica u vršenju svoje dužnosti, osim protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti saglasno propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Ukoliko je državnom službeniku ponuden poklon ili nеkа druga korist dužan je da poklon ili drugu korist odbije, odnosno uručen poklon vrati, da preduzme radnje radi identifikacije lica i ukoliko je moguće pronade svedoke i da odmah, a najkasnije u roku od 24 sati, о tome sačini službenu zabelešku i obavesti neposredno pretpostavljenog“, navodi se u Kodeksu kada je reč o primanju poklona.

Ako je državni službenik u nedoumici da li se ponudeni poklon može smatrati prigodnim poklonom manje vrednosti, dodaje se, dužan je da о tome zatraži mišljenje od neposredno pretpostavljenog.

U ovom dokumentu se navodi i da državni službenik mora da se pridržava načela političke neutralnosti.

„U službenim prostorijama organa državni službenik ne sme da nosi i ističe obeležja političkih stranaka, niti njihov propagandni materijal. Državni službenik ne sme da utiče na političko opredeljenje drugih državnih službenika i nameštenika, niti da na njih vrši pritisak u vezi sa podrškom političkim strankama, odnosno političkim subjektima koji imaju kandidate na izborima“, istaknuto je u Kodeksu.

Za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, zabranjeno je korišćenje službenih prostorija, vozila i inventara u svrhe političke kampanje.

Kada je reč o odevanju, ističe se da državni službenik je dužan da bude prikladno i uredno odeven, primereno poslovima državnog službenika i da svojim načinom odevanja na radnom mestu ne narušava ugled državnog organa niti izražava svoju političku, versku ili drugu ličnu pripadnost koja bi mogla da dovede u sumnju njegovu nepristrasnost i neutralnost.

„Neprikladnom odećom smatraju se naročito: neprimereno kratke suknje, bluze sa velikim dekolteom ili tankim bretelama, izrazito kratke ili providne bluze, kratke pantalone. Državnog službenika koji je neprikladno odeven neposredni rukovodilac upozoriće na obavezu poštovanja ovog kodeksa u pogledu odevanja na radnom mestu i na mogućnost pokretanja disciplinskog postupka u slučaju ponovljene povrede kodeksa“, navodi se u pravilima.

Primenu Kodeksa nadzire Visoki službenički savet, koji nakon ispitivanja izveštaja organa sastavlja svoj izveštaj, najkasnije do 31. marta za prethodnu godinu.

Izveštaj Visokog službeničkog saveta dostavlja se ministarstvu nadležnom za državnu upravu, radi preduzimanja odgovarajućih mera iz njegovog delokruga, a, po potrebi, i drugim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari