Pravnici ismejali predlog za uvođenje novog krivičnog dela 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ukoliko se kojim slučajem prihvati inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se uvelo novo krivično delo: Napad na psihički integritet i spokojstvo člana porodice predstavnika najviših državnih funkcionera, oni koji ga počine bi mogli da idu na robiju i do pet godina.

Predstavnici struke sa kojima smo razgovarali ocenjuju ovu inicijativu kao apsurdnu i besmislenu, čiji jedini cilj je „dodvoravanje vođi“.

Međutim, Mario Spasić ispred udruženja „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“, koje podnosi predlog za uvođenje novog krivičnog dela, smatra drugačije.

U izjavi za naš list Spasić kaže da je odlično to što se podigla ovolika medijska prašina oko njegove najave i „što je napokon u fokus javnosti došla pojava vređanja, izlaganja poruzi, lažima i poluistinama članova porodica najviših državnih organa, odnosno predstavnika tih organa“.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je izbrisana granica između političara i predstavnika najviših državnih organa i umesto kritike, što je legitiman i prihvatljiv način političke borbe, došli smo do toga da se svakodnevno „na morbidne načine napadaju članovi porodice, koji ni slučajno ne smeju biti žrtve“.

– U vezi sa činjenicom da su pomerene sve granice i da se legitimna kritika u Srbiji pretvorila u nedopustive napade na članove porodice nosilaca države vlasti, ma o kome se radilo, obavezno predlažemo uvođenje novog krivičnog dela koje bi za cilj imalo sankcionisanje kaznom zatvora u trajanju od pet godina svih onih koji nemaju meru i koji izvrgavaju poruzi, odnosno saopštenim lažima i poluistinama narušavaju integritet člana porodice najvišeg državnog organa ili predstavnika tog organa, gde bi teret dokazivanja istinitosti bio na onome ko informaciju javno saopštava – navodi Spasić.

Prema njegovim rečima, kroz ovu zakonsku izmenu prvo bi se uveo dodatni red u istinitost izveštavanja.

– A sa druge strane, bili bi zaštićeni članovi porodice koji ne moraju nužno da trpe psihičku, moralnu i štetu po sopstveni ugled samo zato što se neko politički ne slaže sa odlukama njegovog člana porodice koji obavlja neku od najviših državnih funkcija. Cilj je zaštita porodice od poruge, laži i poluistina i sada i u budućnosti, dok sve ostalo nije predmet ove zakonske promene – ističe Spasić.

Na pitanje da li to znači da bi mediji krivično odgovarali ukoliko bi, na primer, objavili fotografiju člana porodice nekog funkcionera sa pripadnicima kriminogenog miljea, naš sagovornik nije dao konkretan odgovor.

– Razumem težnju da se po ko zna koji put vašom zamenom teza obesmisli naša inicijativa, ali nedokazane insinuacije nisu predmet našeg interesovanja – poručio je Spasić.

Upitan da prokomentariše predlog izmene Krivičnog zakonika, advokat Vladimir Gajić kaže za Danas da „čak ni u ovoj Srbiji ta monumentalna glupost ne može da prođe“.

– Kada je u pitanju zaštita moralnih vrednosti ličnosti ili psihički integritet, zaštita je u domenu građanskog prava. Taj kolega se i ranije isticao kao pravna neznalica, tako da me ne čudi od njega ovakav predlog. Raširila se ta potreba naprednjaka da se utrkuju u ulagivanju vođi. To je postalo na neki način i komično – ocenjuje Gajić.

On dodaje da naše društvo klizi u jednu vrstu fašizacije.

– Podsetio bih da ovakvih predloga nije bilo ni u vreme Titove jednopartijske diktature, kao ni u vreme Miloševića da se daje krivičnopravna zaštita članovima diktatorove porodice u domenu tzv. verbalnog delikta. Ne bi me čudilo da posle izvikivanja parola u Skupštini „Živeo Vučić“ neko od poslanika predloži Vučića za doživotnog predsednika – kaže Gajić.

Da je inicijativa pravno besmislena smatra i advokat Božo Prelević dodajući da takva zaštita već postoji.

– Motiv te inicijative je isti tokom vekova i svodi se ukratko na želju da bude primećen od vođe kao neko ko se naročito ističe. Po svojoj prirodi ova inicijativa predstavlja upravo napad na psihički integritet nacije. Ona je još jedan primer za analizu tvrdnji da je za vreme Tita Komunistička partija terala ljude na ulizištvo i poltronstvo. Komunističke partije i Tita više nema. Biće da se nismo tada zarazili – ističe Prelević za Danas.

Advokat Vladimir Todorić kaže za naš list da mu inicijativa deluje kao predlog dostojan autoriteta sadašnjeg saziva Narodne skupštine.

– To je toliko besmislen i sramotan predlog da je deplasirano pokretati bilo kakvu stručnu raspravu. Takva ideja govori o predlagaču da toliko malo zna o krivičnom pravu da nije ni svestan kakvu je glupost predložio. Nažalost, to ni sadašnji pokušaji od poslanika to neće znati – zaključuje Todorić.

Majić: Egzotična inicijativa

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić kaže za Danas da bi prvo morao da pogleda tekst inicijative da bi mogao o njoj da se izjasni jer mu ovako deluje „prilično egzotično“. „Ovako mi pre deluje kao prilično laički intonirana ideja za dnevno političku upotrebu, nego kao iole ozbiljna krivično-pravna inicijativa. Čak i u ovdašnjim uslovima“, ocenjuje Majić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.