Pravnik: Delovanje „Narodnih patrola“ u Subotici osnov za pokretanje postupka za zabranu organizacije 1Foto: video screenshot (subotica.info, Nikola Tumbas)

Povodom verbalnog sukoba koji se u Subotici između pripadnika neformalne grupe „Narodne patrole“ i grupe migranata, novosadski pravnik Veljko Milić kaže za Danas da bi „ovakvo delovanje moglo bi biti osnov za pokretanje postupka za zabranu ove neformalne organizacije.

Subotička policija je prošlog vikenda intervenisala i sprečila mogući incident tokom protesta članova „Narodne patrole“ koji su na delu oko Železničke stanice u Subotici verbalno napali grupu migranata.

Na protestu protiv migranata pod nazivom „Da ulice Subotice opet budu bezbedne“, grupa muškaraca iz „Narodnih patrola“ došla je na ovaj prostor u potrazi za migrantima koji ovde često borave.

Nakon susreta sa grupom migranata, članovi „Narodnih patrola“ su ušli u verbalni sukob sa njima i optužili ih da skrivaju oružje, nakon čega su migranti, vidno uznemireni njihovim dolaskom, rekli da ne žele „nikakav sukob i da mogu da razgovaraju“.

Milić: Postoji osnov za zabranu ovakvih organizacija

Pravnik Veljko Milić kaže da u Srbiji postoji samo jedna policija i nikakve druge „paralelne“ policije nisu dozvoljene.

„Koliko mi je poznato pod tim nazivom nije registrovana ni jedna organizacija pa sve ukazuje na to da se radi o neformalnoj organizaciji“, navodi Milić.

Pravnik: Delovanje „Narodnih patrola“ u Subotici osnov za pokretanje postupka za zabranu organizacije 2
Veljko Milić, izvor: mc.rs

Prema njegovim rečima, da bi delovanje neke formalne ili neformalne organizacije bilo zabranjeno u Srbiji, potrebno je najpre sprovesti postupak u kome će se utvrditi da li su ispunjeni uslovi za zabranu rada organizacije.

“Taj postupak sprovodi Ustavni sud, na inicijativu Vlade, Republičko javno tužilaštvo ili organa nadležnog za upis organizacija, Agencija za privredne registre“, ocenjuje Milić.

Na pitanje Danasa, šta je sve potrebno da se delovanje neke organizacije zabrani u Srbiji, Milić kaže da je potrebno da Ustavni sud utvrdi da je delovanje udruženja usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka i narušavanje teritorijalne celokupnosti Srbije.

„Kao i kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti zasnovane na rasnoj, nacionalnoj, verskoj ili drugoj pripadnosti ili opredeljenju, kao i polu, rodu, fizičkim, psihičkim ili drugim karakteristikama i sposobnostima ili da se radi o tajnoj ili paravojnoj organizaciji“, objašnjava Milić.

Dodaje da bi ovakvo delovanje moglo bi biti osnov za pokretanje postupka za zabranu organizacije jer je zasnovano i podstiče na mržnju i netrpeljivost na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Inače, prilikom posete „Narodnih patrola“ Subotici, jedan od članova ove neformalne grupe, optužio je migrante, bez postojanja validnih dokaza, da su istog jutra napali dvoje Subotičana i da sakrivaju „oružje“ i „noževe“ u okolnom žbunu.

Pravnik: Delovanje „Narodnih patrola“ u Subotici osnov za pokretanje postupka za zabranu organizacije 3
Foto: video screenshot (subotica.info, Nikola Tumbas)

Kako su naveli, to je jedan od razlog zbog čega su oni posetili ovaj grad.

„Tvoji ljudi su danas napali naše ljude na ovoj stanici. Prošle tri nedelje imali smo deset napada na naše građane. Ne želimo da vas napadamo, ali se naši građani plaše“, poručio je jedan od članova „Narodne patrole“, a snimak razgovora između ovih grupa zabeležio je i lokalni portal Subotica.info.

Migrant je rekao da ne zna ništa o napadima i da je tog dana stigao u Suboticu.

Policija: Prijavu javnog okupljanja podneo muškarac iz Zrenjanina

Iz subotičke policije navode za Danas da javno okupljanje koje je održano u nedelju, nije prijavljeno od strane Narodnih patrola niti se one u prijavi pominju.

„Prijavu javnog okupljanja podneo je muškarac iz Zrenjanina“, kažu u policiji.

Kako potvrđuju, na javnom okupljanju je bila prisutna policija i nije bilo incidenata.

Inače, policija dva puta dnevno obilazi prostor oko Železničke stanice i upućuju migrante u subotički Prihvatni centar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari