Pravosudni saveti opstruišu upis na Pravosudnu akademiju 1Foto: FI/Janson Morison

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio da se svih 60 kandidata koji su nedavno položili prijemni ispit za upis u osmu generaciju polaznika obuke za buduće sudije i tužioce prime na Pravosudnu akademiju (PA).

AKPA u saopštenju napominje da Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (VSS) krše svoju zakonsku obavezu da utvrde broj polaznika PA za svaku godinu prema proceni broja slobodnih sudijskih i tužilačkih mesta u godini koja sledi nakon godine u kojoj polaznici završavaju obuku.

„Trebalo bi godišnje da imamo generacije koje broje oko 100 polaznika, jer su tolike potrebe pravosuđa za celu Srbiju i “prirodni odliv“ sudija i tužilaca penzionisanjem, a prošle godine je upisano samo 19 kandidata. AKPA smatra da je neshvatljivo je da VSS i DVT godinama ometaju državnu obuku za buduće sudije tako što u kontinuitetu protivzakonito određuju premali broj polaznika PA, a potom i taj mali broj ne biraju na sudijska i tužilačka mesta. Time propadaju sredstva poreskih obveznika uložena u obuku na PA. U ovom trenutku, samo je VSS odobrio upis 16 kandidata za upis osme generacije, što je vrlo malo, dok DVT nije ispoštovao svoju obavezu da do 1. marta 2017. godine odredi broj polaznika, pa postoji rizik da zbog nepostupanja ovog organa deo kandidata na konkursu ne bude upisan, što je nedopustivo“, ističu u saopštenju.

Takođe dodaju, da bi se prestalo sa višedecenijskim proizvoljnim biranjem sudija i tužilaca, u očekivanim izmenama Ustava, PA treba da postane uslov za izbor na mesta sudija i tužilaca, pa će nedostajati dovoljno kandidata koji su prethodno završili obuku i imaćemo zamerku EU, jer Srbija ne poštuje evropske standarde u pogledu početne obuke. Da bi se to sprečilo, mora se PA upotrebiti u punom kapacitetu, jer već postoje kašnjenja u reformama predviđena Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013-2018.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari