Pravosudni saveti opstruišu upis na Pravosudnu akademiju 1Foto: FI/Janson Morison

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) zatražio da se svih 60 kandidata koji su nedavno položili prijemni ispit za upis u osmu generaciju polaznika obuke za buduće sudije i tužioce prime na Pravosudnu akademiju (PA).

AKPA u saopštenju napominje da Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (VSS) krše svoju zakonsku obavezu da utvrde broj polaznika PA za svaku godinu prema proceni broja slobodnih sudijskih i tužilačkih mesta u godini koja sledi nakon godine u kojoj polaznici završavaju obuku.

„Trebalo bi godišnje da imamo generacije koje broje oko 100 polaznika, jer su tolike potrebe pravosuđa za celu Srbiju i “prirodni odliv“ sudija i tužilaca penzionisanjem, a prošle godine je upisano samo 19 kandidata. AKPA smatra da je neshvatljivo je da VSS i DVT godinama ometaju državnu obuku za buduće sudije tako što u kontinuitetu protivzakonito određuju premali broj polaznika PA, a potom i taj mali broj ne biraju na sudijska i tužilačka mesta. Time propadaju sredstva poreskih obveznika uložena u obuku na PA. U ovom trenutku, samo je VSS odobrio upis 16 kandidata za upis osme generacije, što je vrlo malo, dok DVT nije ispoštovao svoju obavezu da do 1. marta 2017. godine odredi broj polaznika, pa postoji rizik da zbog nepostupanja ovog organa deo kandidata na konkursu ne bude upisan, što je nedopustivo“, ističu u saopštenju.

Takođe dodaju, da bi se prestalo sa višedecenijskim proizvoljnim biranjem sudija i tužilaca, u očekivanim izmenama Ustava, PA treba da postane uslov za izbor na mesta sudija i tužilaca, pa će nedostajati dovoljno kandidata koji su prethodno završili obuku i imaćemo zamerku EU, jer Srbija ne poštuje evropske standarde u pogledu početne obuke. Da bi se to sprečilo, mora se PA upotrebiti u punom kapacitetu, jer već postoje kašnjenja u reformama predviđena Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013-2018.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Pravosudni saveti opstruišu upis na Pravosudnu akademiju”

  1. Dvt je dao broj, a to je broj 0!

    Pravo je pitanje kako akademci primaju 70% sudijske plate vise godina nakon isteka ugovora od 30 meseci.!!!
    Kako vas nije sramota!

    Zasto se uopste vrsi upis na akademiju? Treba videti samo ko je "primljen"- razmazena deca politicko-pravosudne vrhuske!

  2. Pravosudna akademija nije ustavna kategorija i to DVT postuje. Pravosudna akademija je postala najveca kocnica sprskog pravosudja sa blokiranjem i tuzilackih i sudijskih konkursa. Taj vas elitizam u smislu da ste jedino vi odabrani da postanete sudije ili tuzioci naspram rudarskog posla saradnika koji drze pravosudje na svojim ledjima je ogavan. Ovaj Vas mali iz Alumnija je spreman za politicara kako uspesno manipulise sa neistinama. Ovaj poslednji konkurs DVTa je najispravniji do sada!!! Vi rusite konkurse…vi ne upotrebljavate demokratiju, vec je zloupotrebljavate sa blokadom sistema. Kao kad skribomani shvate pravo na ulaganje pravnih sredstava tako sto ulazu prigovore od zalbenih veca, do precednika, vlade… Alumni klub je postao najmrzenija organizacija medju sudijama i tuziocima, svi vas gledaju i ne veruju!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.