Prazno postolje na bisti Svetozara Miletića u Zrenjaninu 1Foto: ivan pančić

Na spomen bisti Svetozara Miletića u Zrenjaninu, značajne istorijske ličnosti u Srbiji, nema glave.

Ova bista nalazi se ispred ambulante u naselju Dolja – Crni šor. Prazno postolje ovekovečio je zrenjaninski fotograf Ivan Pančić, beležeći još jedan vandalski čin prema istorijskom nasleđu.

Jer, spomen ploče i biste učestalo su na meti vandala u Zrenjaninu. Neke su biste čak više puta kradene i oštećivane.

Spomen bista dirigenta Slobodana Bursaća je prvo nestala, a kada je postavljena nova, i ona je oštećena. Odavno su ukradene i biste Stevice Jovanovića i Branka Radičevića u naselju Mala Amerika.

Najviše štete huligani su naneli bistama u Karađorđevom parku, gde je smešten jedinstven kompleks – Aleja velikana.

Na jednom mestu a u parkovskom okruženju, smešteno je 15 spomen bista za zaslužne građane ovog grada a u sredini parka smešten je spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu.

U ovom kompleksu, donacijama i angažovanjem odgovornih pojedinaca, kao i gradske uprave i institucija, uspešno su vraćene neke od oštećenih bista.

Prazno postolje na bisti Svetozara Miletića u Zrenjaninu 2
foto Nadica Jakovljev/Danas

Krajem prošle godine postavljena je nova bista slikara Uroša Predića, rad vajara Miloša Vasiljevića, a inicijator je bio Rotari klub.

„S obzirom da se radi o jednom od naših najznamenitijih sugrađana, rođenom i sahranjenom u Orlovatu, obeležavanje 70. godišnjice od njegove smrti bio je prigodan povod da se obnovi bista i time doprinese aktivnostima koje grad Zrenjanin realizuje a tiču se samog prostora Karađorđevog parka“, objašnjavaju zrenjaninski Rotarijanci, koji najavlju obnovu biste dr Vase Savića, preumoftiziologa.

Prazno postolje na bisti Svetozara Miletića u Zrenjaninu 3
Foto: zrenjanin.org

Poslednja bista koja je obnovljena pre nekoliko dana je posvećena Nestoru Dimitrijeviću, prosvetnom dobrotvoru i osnivaču Zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, za školovanje siromašnih učenika.

Za njen novi sjaj bio je zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture, gde kažu da bista Dimitrijevića datira iz 1969. godine.

„Spomenik je temeljno očišćen, izvršeno je nanošenje zaštitnog premaza i urađena i postavljena nova ploča sa natpisom i biografskim podacima. Važno je negovati kulturu sećanja na ličnosti koje su obeležile javni život“, poručuju iz lokalne samouprave Zrenjanin.

U Aleji velikana nalazi se spomen-bista akademskog slikara Uroša Predića, zatim bista naučnika i privrednika Pavla Aršinova, velikog prosvetnog dobrotvora Nestora Dimitrijevića, kao i slikara i osnivača Umetničke kolonije u Ečki Tivadara Vanjeka.

Pored njih, tu je i bista poznatog naučnika Mihajla Pupina, lekara Vase Savića, kompozitora Antalfija Žiroša Dežea i sekretara obnovljenog Organizacionog odbora savremenih Olimpijskih igara Kemenja Ferenca.

Biste imaju i slikar Konstantin Danil, književnik i lični sekretar Vuka Stefanovića Karadžića Aleksandar Sandić novinar i urednik prvog gradskog lista na mađarskom jeziku „Torontal“ Lauka Gustav, zatim glumac Toša Jovanović, književnik i prevodilac Radu Flora, dirigent Slobodan Bursać i košarkaški reprezentativac Vilmoš Loci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari