Pre kraja godine prvi pacijenti, o penalima za kašnjenje se pregovara 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Nišu da je „nedopustivo kašnjenje od nekoliko meseci“ u izgradnji novog Kliničkog centra Niš, ali je dodao da su nakon njegovog „pritiska“ radovi ubrzani, tako da će „KC primiti prve pacijenete pre kraja ove godine“.

– Mi imamo zahteve za naplatu penala zbog kašnjenja ka izvođačima radova, a oni imaju neke odštetne zahteve, te upravo pregovaramo u vezi sa tim. Da nisam izvršio pritisak, novi KC bi bio završen jula sledeće godine, a ovako će se završiti i biti opremljen najboljim aparatima i drugom opremom do 15. oktobra ove godine, a prve pacijente primiti do kraja godine. Uprkos problemima, radovi na novom KC koštali su 10 miliona evra manje od prve sledeće ponude, a građani Niša i još 1,5 miliona potencijalnih pacijenata koji gravitiraju ka njemu dobiće najlepši, najluksuzniji i najopremljeniji KC u Srbiji i ovom delu Balkana- rekao je Vučić, dodajući da u Srbiji „izgleda sve mora da se završava uz dozu pritiska“.

Vučić je podsetio da je u izgradnju ovog KC uloženo 35 miliona evra, a u opremu još 15.tak miliona evra, uz ocenu da je novi KC „pravo malo remek delo“. Rekao je da je na mestu na kojem se nalazi novoizgrađeni KC „pre tri- četiri godine bila samo ledina“, što nije tačan podatak, pošto je ovaj objekat, koji je inače počeo da se gradi 1989. godine, tada bio delimično igrađen, ali je gradnja stajala. Izgradnju niškog KC finansirala je Evropska investiciona banka sa 32 miliona evra.
Predsednik Srbije je dodao da će u ovom KC postojati „nulta tolerancija za korupciju zdravstvenih radnika“, koja, inače, po percepciji građana spada među najoešću korupciju u Srbiji. On je kazao da će „povodom svake prijave pacijenata biti izrečene najteže sankcije“. – To sve treba ‘počistiti’ u skladu sa zakonom i što pre, rekao je.

Vučić: Opozicija će gubiti dok se ja ne povučem

Aleksandar Vučić je kazao da će čestitati opoziciji ukoliko se ujedini i pobedi na predstojećim izborima, ali da sumnja da to može da se dogodi jer, kako je kazao, „ni njih deset ili 20 nemaju potrebne ideje, energiju, snagu, pa ni obrazovanje za to“.
– Samo napred, gubićete uvek, sve dok se ja sam ne sklonim sa političke scene- rekao je Vučić, komentarišući najavu objedinjavanja opozicije na predstojećim izborima u Beogradu ili na joŠ nekom nekom nivou.
On je takođe kazao da „veruje“ da će Srbija imati dovoljno glasova u UNESKO kako bi zaštitila svoju kulturnu bašinu na Kosovu i Metohiji, odnosno sprečila ulazak Kosova u članstvo te organizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari