Prečicom do razmišljanja i smeha 1

I ova knjiga je puna zagonetki, ali mislim dasam ovoga puta pronašao i način da pre svakenove mozgalice opustim mozak čitaoca i pri-premim ga na novu umnu avanturu – ukratko objašnjava Uroš Petrović svoju novu knjigu Zagonetna potraga 2: Dvorac duhovitih duhova, koja se nedavno pojavila u izdanju Lagune.

Nova Uroševa knjiga sadrži tridesetak zagonetnih prepreka, utkanih u otkačeni roman u zagonetkama, sa čudesnim ilustracijama Aleksandra Zolotića. (Rešenja na kraju knjige mogu se čitati samo u ogledalu.)

„Želeo sam da moja jubilarna, dvadeseta knjiga u Laguni bude i najuvrnutija. Znajući kakve su bile prethodne, to nije bilo lako postići, ali mislim da smo uspeli. I ovu je knjigu ilustrovao maestro Aleksandar Zolotić. Njegovi crteži su takvi da se boje sa njih prelivaju i na one koji ih posmatraju“, dodaje autor, pomenuvši, po običaju, i svog vrhunskog saradnika.

Osim usputnih mozgalica i zagonetki koje se provlače kroz ceo tekst, ova knjiga stavlja naglasak na problem koji imaju deca koja sumnjaju u sebe, koja su nesigurna u svoje sposobnosti, pa se zbog toga otuđuju i počinju da zaziru od druge dece, ponašaju se nepotrebno odbrambeno (čak agresivno iz preventivnih razloga).

Naravno, junak koji ima ovakav problem do kraja knjige ga reši.

„Dve najbolje stvari koje pisac može da učini čitaocu jesu da ga navede na razmišljanje i da ga nasmeje. Nova knjiga Uroša Petrovića čini i jedno i drugo, i to prečicom“, stoji u najavi izdavača.

Knjige Uroša Petrovića su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj.

Njegove knjige za decu ovenčane su brojnim književnim nagradama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari