Pred doček 2002. godine: Rusi tražili treznog Deda Mraza, Britanci izabrali Njujork 1Foto: Radenko Topalović

I dok se bližimo kraju još jedne godine sa pandemijom i pravimo planove kako da dočekamo Novu 2022. podsećamo kakva je bila prednovogodišnja atmosfera pre tačno dve decenije.

Pored brojnih vesti o restrikciji struje, koja je tih dana bila po čitavoj Srbiji, kada su potrošači isljučivani četiri sata dnevno, Danas je pisao i o novogodišnjim temama. Pojavila se i reklama za Novogodišnji vašar, koji se održavao od 14. do 30. decembra pod sloganom „Kud puklo da puklo“.

U centru Beograda ekipe JKP Zelenila postavile su i okitile četiri jelke: kod Terazijske česme, Igumanove palate, ispred Skupštine grada i Palate „Albanija“. Dve jelke su donirali deci na odeljenju Ortopedske bolnice na Banjici i Domu za decu bez roditeljskog staranja „Moše Pijade“.

U beogradskim pozorištima tih dana igrane su predstave „San letnje noći“, „Mileva Ajnštajn“, „Suze su O.K“, „Beogradska trilogija“, „Supermarket“, „Kokoška“, „Umetničko veče“…Iz Kulturnog vodiča Danasa izdvajamo da su na bioskopskim repertoarima bili filmovi: „Golu u sedlu“, „Princeza i ratnik“, „Šrek“, „Dnevnik Bridžit Džouns“…Premijera filma „Spajdermen“ najavljena je za 2. januar 2002. Od 16. decembra ove godine na bioskopskom platnu pojavilo se novo ostvarenje „Spajdermen: Put bez povratka„, koje pretenduje da postane pravi hit.

Pred doček 2002. godine: Rusi tražili treznog Deda Mraza, Britanci izabrali Njujork 2
Foto: Arhiva Danasa

U dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca pre 20 godina Muzička produkcija RTS- koncertom je proslavila vek džeza, a Đorđe Balaševeć spremao se za nekoliko svojih novogodišnjih koncerata, zakazanih u Velikoj dvorani Sava Centra (28., 29., 30. decembar, 3.,4., 5., 8. i 9. januara 2002.).

Veliki broj građana opredelio se da novogodišnje i božićne praznike provede na planini. Na otvaranju zimske sezone na Kopaoniku, tadašnji direktor Jugotursa Branislav Bulajić izjavio je da će do sredine marta 2002. godine gotovo svi „Geneksovi“ smeštajni objekti na Kopaoniku biti popunjeni.

„On je procenio da će u nastupajućoj „beloj sezoni“ „Geneks“ uknjižiti više od 105.000 noćenja, što bi predstavljalo značajan uspeh jer je lane naplaćeno samo 87.000 noćenja. Prema njegovim rečima polupansion u ekskluzivnom hotelu „Grand“ staje između 1.830 i 4.200 dinara zavisno od vremena kada se boravi u njemu. Dnevni najam apartmana u naselju „Sunčani vrtovi“ staje od 1.830 do 6.840 dinara, u zavisnosti od broja kreveta a sedmodnevno korišćenje žičara iznosi 3.300 dinara“, naveo je Danas u tekstu 24. decembra 2001. godine.

Pred doček 2002. godine: Rusi tražili treznog Deda Mraza, Britanci izabrali Njujork 3
Foto: Arhiva Danasa

Najavljen je i tradicionalni doček Nove godine na trgu ispred Starog grada u Budvi u organizaciji gradskog Udruženja privrednika, sa očekivanjima da se i građani uključe kako bi se prikupila minimalna sredstva za doček u iznosu od 30.000 maraka.

„Doček neće biti glamurozno organizovan, kao u protekle dve godine, ali će tvrde organizatori, biti veoma kvalitetna i dobra zabava. Napravljen je plan kojim je opština podeljena na zone i određeni su iznosi od minimalnog ka naviše, kojima bi privrednici iz tih zona trebalo da učestvuju u organizaciji dočeka“, navedeno je u tekstu.

Pod nazivom „Vrela zima u brdima“, najavljena je i turistička manifestacija za turiste Crne Gore od početka januara do kraja marta.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

U tekstu „Najtraženiji Njujork i Pariz“ Danas je pisao da će veliki broj Britanaca i ove božićne i novogodišnje praznike provesti izvan Britanije. Prema podacima iz Britiš ervejza, koje autor teksta navodi, za najveći broj putnika Njujork je, kao i ranijih godina, hit destinacija.

„Zahvaljujući specijalnoj ponudi više od 30.000 putnika praznike će provesti u Velikoj jabuci, dok su druga i treća destinacija prema broju prodatih karata takođe dva američka grada: Los Anđeles i Majami. Slede Johanesburg, Singapur, Hong Kong, San Francisko, Bombaj, Sidnej i Vankuver. Prema rečima direktora marketinka Britiš ervejza Martina Džordža, poslednji podaci govore da se „vraća poverenje u avio-prevoz“ i da su ljudi opredeljeni da iskažu podršku svojim prijateljima preko Atlantika“, ističe se u tekstu.

Od evropskih destinacija Pariz je ponovo broj jedan, a tu su još Ženeva i Berlin. Kako je navedeno, za sve putnike koji putuju „konkordom“, Barbados je fit destinacija.

„Svi letovi su rasprodati. Posle Barbadosa najinteresantnije destinacije su Mauricijus, Sveta Lucia i Anitgua“, dodaje se u tekstu.

Te godine, ruski Kremlj je po prvi put ukrasio plastičnu jelku. Kako je agencija Beta navela, a Danas preneo, „Kremlj se priklonio ekolozima“.

„Kongresi dvorac Kremlja i Trg Saborne crkve dosad su uvek bili ukrašavani velikim jelkama, ali ove godine „iz ekoloških razloga“, naručene su plastične“, rekao je Frans presu Viktor Herkov iz tadašnje uprave Kremlja.

Još jedna zanimljiva informacija došla je iz Rusije. Naime, 25. decembra pod nazivom „Deda Mraz mora biti trezan“, objavljena je vest da se Rusija suočava sa nesvakidašnjim problemom: kako naći Deda Mraza a da je trezan.

Predstavnici Akademije Deda Mraza, važne zimske ustanove, zahtevali su da „Deda Mraz mora doći ruskoj deci trezan i s pravilno zalepljenom bradom“. Morali su, kako navode, da preduzmu mere, nakon što su dobijali pritužbe na „pijane Deda Mrazeve“, na „Deda Mraza sa iskrivljenom, loše nalepljenom bradom“, na „Deda Mrazeve koji zaboravljaju novogodišnje stihove“.

„Mi se borimo protiv dedamrazovskog alkoholizma, pravimo banku podataka, crni spisak Deda Mrazova na koje pristižu žalbe“, rekla je predstavnica Akademije Natalija Čistjakova, a prenela ruska Izvestija.

U nedelji koju opisujemo, naš list je preneo i vest da preostale karte za novogodišnji koncert Bečke filharmonije, koji će predvoditi 1. januara u podne poznati japanski dirigent Seidži Ozava, već koštaju pod preprodavaca više od 5.000 maraka.

„Filfarmonija će imati dva koncerta 30. decembra i 1. januara, u okviru kojih će biti izvedena dela iz muzičkog opusa Johana Štrausa sina i Johana Štrausa oca. Karte po regularnim cenama od 5.000 šilinga (700 maraka) odavno su prodate i njih su uglavnom kupile turističke agencije, koje prave veliki biznis nudeći turu “na Odžavu”, zajedno sa smeštajem i novogodišnjom večerom i šampanjcem. Agencije podsećaju da su u hotelima oko koncertne sale u Beču gotovo sve sobe zauzete za termine od 30. decembra. Stranica na internetu preko koje se naručuje karta za novogodišnji koncert, blokirana je zbog velikog broja poruka“, preneo je tada Danas.

S druge strane, Berlinska filharmonija priredila je svojevrsno iznenađenje ljubiteljima muzike i svojim posetiocima, te je zajedno sa brojem za garderobu, svako koga muči kašalj mogao besplatno da dobije odgovarajuće tablete u vidu lizalice.

Dirigent Filfarmonije, Hranc Havijer Onezorg rekao je da je to urađeno zbog brige o muzičarima i onima koji se nalaze u sali gde se izvodi koncert, preneo je Danas Betinu vest. Prema njegovim rečima, kašalj uzmemirava publiku, članove orkestra i odvlači pažnju od partitura, a slušaocima smeta da se „užive u muzičku stihiju“ za vreme koncetra.

U anketi Danasa na pitanje gde će provesti Novu godinu, Beograđani su uglavnom odgovarali „u krugu porodice ili prijatelja“, a bilo je i onih koji su već rezervisali hotele. Jedan sagovornik je slikovito opisao: „doček će biti u znaku žene, televizora i prasenceta, kad već nema novca da skoknemo do Kanarskih ostrva“.

Odlazeću 2001. godinu neki će pamtiti kao uspešnu, neki kao revolucionarnu. A na listi želja za 2022. najviše su navodili dobro zdravlje, dok je jedan ekonomista odgovorio da se nada da će pozitivne misli na dočeku uticati da mu cela sledeća godina bude „u plusu“.

Podsetimo, ovogodišnji praznici organizuju se uz obavezne kovid propusnice ili negativan test na korona virus, a prema saznanjima Danasa proslava Nove godine košta od 15 do 200 evra i već je skoro sve rasprodato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari