Zaposleni u šest novopazarskih javnih preduzeća, Direkciji za izgradnju grada, Zavodu za urbanizam, „Čistoći“, Vodovodu i kanalizaciji, Gradskoj toplani i Sportskom centru, 21. maja izaći će na proteste ukoliko im osnivač ne isplati zaostale zarade, troškove prevoza, jubilarne nagrade i uplati doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Gradskoj upravi je ostavljen rok do 17. maja da reši ove probleme. O svim ovim problemima razgovara se na zborovima radnika, kojima prisustvuju predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih radnika (ASNS) i Samostalnog sindikata.

– Zaposlenima u ovih šest javnih preduzeća duguje se od 5 do 7 mesečnih zarada, troškovi prevoza od 5 do 18 meseci, a uplata doprinosa negde ide uz isplatu plata ali obračunata na minimalnu zaradu ili se ne uplaćuju. U javnim preduzećima je loša i poslovna situacija i na taj problem stalno ukazujemo – kaže Džemo Graca, regionalni poverenik ASNS. Štrajkovi u ovdašnjim javnim preduzećima su česti. Zbog štrajka zaposlenih u Gradskoj toplani minula grejna sezona je kasnila, ali je i prekidana. Štrajkovali su i zaposleni u JKP „Čistoća“ i JKP „Vodovod i kanalizacija“. Posle višednevnih pregovora sa predstavnicima gradske uprave utvrđivana je dinamika isplate dugovanja, ali zbog teške finansijske krize bilo je odstupanja. Radnici Sportskog centra su u štrajku od 18. marta, u Direkciji za izgradnju grada od 24. aprila i za ponedeljak 13. maj obustavu rada najavili su zaposleni u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari