Grupa doktora nauka predala zahtev za promenu uređivačke politike RTS 1Foto: Beta/Milan Obradović

Zahtev za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS), koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice, predat je danas toj medijskoj kući, saopštio je novinarima naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović.

Tim dokumentom, između ostalog, zahtevaju da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje novu emisiju koja će na „objektivan način razmatrati sve afere: od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ‘Đilasovih miliona’ i odnosa Boška Obradovića prema ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“.

Prvanović je ocenio da RTS ne sprovodi zakon o javnom informisanju i javnom servisu, te da ta medijska kuća obmanjuje i dezavuiše javnost i dodao da zemlja ne može da bude civilizovana dok se ne suoči sa problemima poput cenzure.

„Ovi zahtevi ne predstavljaju podršku strankama, već štite interese građana. Pozivamo sve stranke da kažu da li podržavaju naše zahteve, a ako prećute smatraćemo da zahteve ne podržavaju. Takođe, pozivamo novinarska udruženja da izjasne, kao i novinare javnog servisa. Znamo da među njima ima profesionalaca“, istakao je Prvanović.

Naveo je da očekuje da, nakon što se akademska zajednica konkretnije angažovala, građani stanu na njihovu stranu.

Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković ocenio je da su medijske slobode u Srbiji loše i podsetio na izveštaj Reportera bez granica, prema kojem je Srbija zabeležila pad od 14 mesta i, pored Crne Gore, najlošije je rangirana na Balkanu.

„Pre pet godina gledao sam prilog na RTS-u u kojem ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvara most i smeška se. Posle nekog vremena taj snimak je izašao sa tonom u kojem se čuje kako narod skandira: ‘lopovi, lopovi'“, rekao je Tošković.

Dodao je da se na javnom servisu prave liste nepoželjnih ličnosti koje su učestvovale na protestima, među kojima su glumci i aktivisti Branislav Lečić i Branislav Trifunović.

1 od 5 miliona: Podržavamo zahteve za promenu uređivačke politike RTS-a

Pokret 1 od 5miliona saopštio je da podržava zahtev za promenu uređivačke politike Radio televizije Srbije koji je danas predala grupa građana, a iza koga je svojim potpisom stalo više od 140 pripadnika akademske zajednice.

„Slobodni mediji jesu nužno oruđe demokratije, a po pitanju Javnog servisa Pokret #1od5miliona je na većini protesta isticao važnost objektivnog izveštavanja. Sa više desetina hiljada građana ispred zgrade RTS-a pozivali smo zaposlene na objektivno i savesno novinarstvo. Zajedno sa građanima smo lepili nalepnice, dobijali batine u zgradi RTS-a, krečili ulazna vrata u RTS u PINK boju nakon čega smo dobili krivične prijave od Dragana Bujoševića“, navodi pokret 1 od 5 miliona u saopštenju.

Dodaju da podržavaju i predlog nove emisije koja bi se emitovala u udarnom terminu, a koja bi obrađivala sve važne teme i afere svih političkih aktera.

„Pozivamo sve savesne novinare RTS-a za koje znamo da ih ima, da se odazovu pozivu naših profesora i stanu u odbranu svoje profesije“, poručili su u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari