Predizborna nabavka novih novogodišnjih ukrasa u Valjevu 1Foto: Đorđe Đoković

 

Valjevsko rukovodstvo je odlučilo da ove godine grad „ponovi” novogodišnjim ukrasima za koje će iz budžeta biti izdvojeno preko osam miliona dinara. Poslednji put praznična dekoracija kupljena je 2018. godine, piše Portal Kolubarske.rs.

Sudeći prema javnoj nabavci, u planu je kupovina LED zvezda, koje će biti postavljene na bandere ulične rasvete, zatim svetlećih lančanica „zvezdano nebo” i „štapići”, kao i tri svetleće dekorativne 3D figure – Ded Mraz, „patuljak Peter” i „patuljak John”.

Rok za podnošenje ponuda za javnu nabavku – „Nabavka dekorativne novogodišnje rasvete” istekao je 17. oktobra ove godine, a procenjena vrednost javne nabavke je 8.333.333 dinara. Prema ugovoru, onaj ko dobije ovaj posao je dužan da isporuči, montira i pusti u rad novogodišnje ukrase najkasnije do 10. decembra 2023. godine.

Kako je redakciji Kolubarskih rečeno u Gradskoj upravi, odluka o dodeli ugovora nije doneta jer je postupak još uvek u toku, pristiglo je nekoliko ponuda, a „ostavljen je rok najpovoljnijem ponuđaču da dostavi neke neophodne dokaze”.

Privid radosti i dobrog života

Odluka da se baš ove gdine kupi nova rasveta sa sve figuricama Deda Mraza, patuljaka Petera i Johna, „kojima će se posebno obradovati deca”, navodno, nema „nikakve veze sa najavljenim decembarskim izborima, niti sa poslednjom godinom mandata ove vlasti”, niti je to namera gradskih čelnika da građanima ponude blještavilo i svetlost, privid radosti i dobrog života.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da kupovina nove rasvete nema apsolutno nikakve veze sa izborima, niti je to pokušaj gradskog rukovodstva da građane „zavara prazničnim blještavilom” uoči decembarskih izbora.

– Odlučili smo da ove godine kupimo nove novogodišnje ukrase jer su stari dotrajali, skoro neupotrebljivi. O tome smo razmišljali i pre dve godine, ali smo od toga odustali, kaže Gojković ne navodeći zbog čega su od nove dekoracije odustali pre dve godine.

Kolubarske podsećaju da je pre dve godine rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković rekao da će za novogodišnje i božićne praznike biti iskorišćeni „stari ukrasi jer ovo nije vreme za kupovinu novog nakita, za koji bi bilo potrebno izdvojiti bar nekoliko miliona dinara”.

Prošle godine centar Valjeva je ukrašen novogodišnjom rasvetom tek sredinom decembra, a grad je praznično sijao samo mesec dana.

Gradsko rukovodstvo je prvobitno bilo odlučilo da ne bude dekorativne novogodišnje rasvete zbog štednje struje.

– Grad Valjevo poštuje mere Vlade Republike Srbije za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, i u skladu sa tim doneta je odluka, rečeno je tada u Gradskoj upravi.

Međutim, nakon nekoliko dana, tačnije posle negodovanja građana, ipak je odlučeno da i Valjevo bude ukrašeno za novogodišnje i božićne praznike.

– Poštujući preporuku Vlade Srbije, za racionalniju upotrebu javne rasvete, odlučili smo da dekorativna novogodišnja rasveta bude uključena do 15. januara, saopšeno je iz Gradske uprave.

Dekoracija kupljena pre pet godina

Grad Valjevo je 2016. godine nabavio novogodišnju rasvetu u iznosu od šest miliona dinara, kupljena je od preduzeća „Keep light”. Naredne godine ponovo je kupljena novogodišnja rasveta, tada od preduzeća „Maxwel grup”, takođe plaćena šest miliona dinara.

Predizborna nabavka novih novogodišnjih ukrasa u Valjevu 2
Foto: Đorđe Đoković

I 2018. godine za novogodišnju rasvetu iz budžeta je izdvojeno oko šest miliona dinara. Tada su kupljene tri kupaste jelke i to zlatna, crvena i plava; zvezde sa pahuljama, lepeze sa zvezdicama, svetleće dekorativne novogodišnje figure – lančanici…

Ove godine za novogodišnju dekoraciju, sudeći prema procenjenoj vrednosti javne nabavke, biće izdvojeno preko osam miliona dinara, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

******
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Budžet grada Valjeva u fokusu” koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari