Predrag Marković o inicijativi da se Tito izmesti iz Kuće cveća: Doktor Šapić možda ne zna… 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Predrag Marković, istoričar i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS), nije saglasan sa inicijativom Aleksandra Šapića da se grob Josipa Broza Tita izmesti iz Kuće cveća, a Muzej Jugoslavije pretvori u muzej srpske istorije.

„Doktor Šapić možda ne zna da postoji drugi muzej srpske istorije, a da je Muzej Jugoslavije najposećenija muzejska ustanova u regionu“, izjavio je Marković za portal N1.

Istorijski muzej Srbije postoji od 1963. godine, i trenutno se nalazi na Trgu Nikole Pašića. Taj muzej bi u narednim godinama trebalo da dobije novi dom – nekadašnju glavnu železničku stanicu na Savskom trgu.

Podsetimo, predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će pokrenuti inicijativu da se Josip Broz Tito koji počiva u Kući cveća, „vrati u Kumrovec“, a da Muzej Jugoslavije, postane muzej srpske istorije.

Za tu inicijativu, po svemu sudeći, zasad nema političku podršku, pre svega koalicionog partnera – Markovićevog SPS-a, naslednika Titovog Saveza komunista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari