Predsednik EFJ: Saslušaćemo obe sukobljene strane 1

– Poseta predstavnika Evropske federacija novinara Srbiji i sastanci sa predstavnicima vlasti i novinarskih udruženja u vezi sa medijskim slobodama, izazvali su oštru polemiku u javnosti, koju je pokrenula savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

Ona je protestovala što predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregord nije tražio sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i što će se u Srbiji susreti samo sa predstavnicima NUNS-a. Nakon oštrog pisma upućenog Bjeregordu, predsednik EFJ je rekao da bi se rado susreo sa Vučićem tokom naredne sedmice, kada delegacija EFJ bude u Srbiji.

Upitan da li je će do susreta doći zbog pisma koje mu je Vasiljevićeva poslala, predsednik EFJ je za Danas odgovorio da nije bitno ko je kome prvi pisao, te da se raduje susretima sa zvaničnicima i novinarima u Srbiji.

– Kao i uvek u našim misijama, pokrenutih kako bismo se upoznali sa realnom medijskom situacijom, planirali smo da se sastanemo sa zvaničnicima, i uvek sam srećan kada uspemo da to učinimo na najvišem nivou. Organizacija takvih susreta je uvek teška i predstavlja „slagalicu“, uključujući gomilu mejlova, pisama i procedura, a ne vidim zbog čega je značajno ko je prvi poslao pismo – ističe Bjeregord za Danas. On dodaje da je najvažnije da se tokom posete saslušaju sve strane.

– Ovo je zajednička misija koja uključuje tri međunarodne organizacije i naše srpske članice, ali i gomilu zahteva za razgovore i sastanke. Stoga, ne bi bilo pošteno da u ovoj fazi govorimo o krajnjem ishodu, već će to biti učinjeno u Beogradu, na kraju misije – naglašava Bjeregord.

Savetnica predsednika Suzana Vasiljević je u pismu Bjeregordu navela da je Vučić „glavna meta većine kritika“ koje dolaze iz Evropske federacije novinara i upitala zar ne bi bilo pošteno da njihovi predstavnici lično kažu Vučiću zašto smatraju njegov odnos prema medijima problematičnim i pruže mu priliku da iznese svoje viđenje situacije i svoje argumente. Ona je podsetila da je predsednik EFJ nedavno ocenio Srbiju kao najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu i izrazila negodovanje što će se članovi evropske misije sastati samo sa predstavnicima NUNS-a, a ne i sa predstavnicima drugih medijskih organizacija u Srbiji „ukoliko im je cilj da otkriju prave činjenice o situaciji u ovoj zemlji“.

Nezavisno udruženje novinara Srbije odbacilo je juče optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika EFJ sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji“, navodi se u saopštenju NUNS-a i dodaje da je pravo predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, „ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ“.

Suzana Vasiljević je odbacila optužbe NUNS-a navodeći da nije protivzakonito da se predsednik EFJ sastane sa predsednikom Srbije.

– Nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara. Ukoliko je namera NUNS-a da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu. Drugo je pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje – navela je Vasiljević.

         Vasiljević: Čega se NUNS plaši?

„Čega se to NUNS plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govore? Da li se pozivaju na isti onaj ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju?“, pita Suzana Vasiljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari