Od rezultata pregovora u Njujorku koje vodi Metju Nimic sa predstavnicima Makedonije i Grčke zavisi da li će Makedonija na samitu NATO u Bukureštu dobiti poziv za članstvo. Svi elektronski i pisani mediji u Makedoniji s pažnjom prate pregovore u Njujorku i prenose izjavu šefa makedonske diplomatije Antonija Miloševskog da „postoje male nade da se pre održavanja samita postigne dogovor“.

Od rezultata pregovora u Njujorku koje vodi Metju Nimic sa predstavnicima Makedonije i Grčke zavisi da li će Makedonija na samitu NATO u Bukureštu dobiti poziv za članstvo. Svi elektronski i pisani mediji u Makedoniji s pažnjom prate pregovore u Njujorku i prenose izjavu šefa makedonske diplomatije Antonija Miloševskog da „postoje male nade da se pre održavanja samita postigne dogovor“. On je precizirao da ako „Grčka stavi veto na prijem Makedonije u Alijansu, Skoplje će prekinuti pregovore, što bi bilo besmisleno“.
Predmet pregovora su tri predloga za novo ime Makedonije – „Gornja“, „Nova“ i „Republika Makedonija (Skoplje)“ – ali, kako navode mediji, i neki novi tajni predlozi SAD koje su dve strane dobile na poslednjem sastanku u Briselu. Politička javnost u Makedoniji je podeljena. Mediji prenose disonantne tonove, vlasti i opozicije, kao i eksperata i stručnjaka. Analitičari govore da bi do kompromisa u Njujorku moglo da dođe, ali postavljaju pitanje: Ko će to kod kuće i kako overiti?
Premijer Grujevski ranije je izjavio da „ne dolazi u pitanje nikakva promena ustavnog imena“ i ukoliko to bude u nadležnosti parlamenta on je najavio da će pozvati „narod na ulične proteste i referendum“. Postoje i razlike oko eventualnog referenduma: jedni odbijaju tu mogućnost, dok se drugi zalažu za to da građani moraju da budu pitani ukoliko se postigne kompromis sa Grčkom.
– Grčka ima nameru da stavi veto, što će uzrokovati velike frustracije makedonskih građana i imaće veliku štetu na odnose između dve države. Grčki veto će napraviti podjednaku štetu i samom NATO, ali i nama, rekao je premijer.
Mediji u Skoplju ukazuju na dijametralno suprotne stavove u državnom vrhu Makedonije ukazujući na javnu konfrontaciju stavova između Grujevskog i predsednika države Branka Crvenkovskog. Iz kabineta Crvenkovskog u saopštenju upućenom medijima navodi se da „onaj koji se zalaže za odbranu Ustavnog imena Republika Makedonija, zapravo čuva svoj politički rejting“.
U saopštenju se navodi da je reč o dvojnoj igri koja se vodi u samom procesu pregovora, a druga pred očima makedonske javnosti sa populističkim metodama. Na izjavu Crvenkovskog ekspresno se oglasio kabinet Grujevskog saopštenjem u kojem se navodi da „premijer neće da dozvoli da neodgovorni političari naprave štetu Makedoniji“ i da „niko sem građana ne može da odlučuje o ovako važnim pitanjima kao što je ustavno pitanje“. Kabinet premijera ocenio je da izjave predsednika „izalaze iz dogovora na državnom vrhu“, te da su nanele štetu Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari