"Predsednik ništa ne preduzima na slučaju ubistva gardista" 1Sa komemoracije ubijenim gardistima u Topčideru - Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Ispred vojnog objekta „Karaš“, u topčiderskoj kasarni, danas je obeleženo 14 godina od ubistva dvojice gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića.

Iako je vojna istraga navodno utvrdila da se radi o ubistvu i samoubistvu, Nezavisna komisija je potvrdila da su gardisti ubijeni tog 5. oktobra 2004. godine dok su bili na straži. Porodice Dražena i Dragana, njihovi advokati, Žene u crnom, svake godine pitaju državu Srbiju – ko je odgovoran za njihovu smrt. Na jučerašnjem komemorativnom skupu, očevi gardista su rekli da su verovali u obećanja predsednikaFOt Aleksandra Vučića iz 2016. da će država raditi na slučaju, ali da od toga nema ništa.

– Zameram našem predsedniku što je sve u njegovoj moći i on je trebalo da uradi dosta oko slučaja Topčider, ali ništa ne preduzima, ništa se ne radi, rekao je Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana Jakovljevića. To je potvrdio i Petar Milovanović, otac ubijenog Dražena Milovanovića.

– Izgleda da ovo ne interesuje ni državu ni vojsku. Ovo je sramota za državu. Predsednik nas je primio pre dve godine, bilo je obećanja, ali ništa se ne radi, naglasio je Milovanović. Advokati porodica su podsetili da je Vlada Srbije 8. decembra 2016. godine donela odluku o osnivanju Komisije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, dodajući da je Komisija ostala mrtvo slovo na papiru.

– Jedino što je urađeno jeste to da je doneta odluka kojom se formira ta komisija. Ništa nakon toga nije urađeno. Ne zna se ko su članovi te komisije, šta je zadatak te komisije i šta su njene nadležnosti, rekla je advokatica Olgica Batić. Advokati su najavili da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer se ne poštuje odluka Ustavnog suda o efikasnijoj istrazi.

– Organi su sve to zanemarili, presuda Ustavnog suda od pre pet godina je ostala mrtvo slovo na papiru. Zato već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, rekao je advokat Predrag Savić.

Komemorativnom skupu prisustvovale su u Žene u crnom, koje su držale transparent „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“, da bi nakon toga u Knez Mihailovoj ulici održale i protestno stajanje pod istim sloganom.

Zajović: Roditelji izloženi manipulaciji

Staša Zajović iz Žena u crnom izjavila je juče da je ova nevladina organizacija, kao i prethodnih godina uputila zahtev državi da se prestane sa opstrukcijom ubistva gardista, da je vreme da se sazna šta radi Komisija za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, kao i činjenice o skrivanju Ratka Mladića. „Roditelji su izloženi ogromnoj manipulaciji i lažnim obećanjima, i nipodaštavanju njihove patnje“, istakla je Zajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari