Predsednik NS albanske nacionalne manjine Mustafa tužio Vulina 1Aleksandar Vulin Foto: Ministarstvo odbrane

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafa podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog diskriminacije i govora mržnje prema Albancima, prenela je agencija Preševo jone.

On je u tužbi naveo da Vulinovo korišćenje vulgarnog i uvredljivog termina „Šiptar“ predstavlja institucionalizaciju govora mržnje protiv Albanaca.

„Nacionalni savet Albanaca ne prihvata relativizaciju te prakse kao izraz akcije pojedinca. Takav jezik ministra nije samo proizvod sadašnjeg sistema u Srbiji, već i institucionalno podsticanje rastućeg ksenofobnog diskursa protiv manjina“, rekao je Mustafa za Preševo jone.

On je istakao da ništa više ne odražava politički mentalitet Vulina od činjenice da on podizanje tužbe smatra komplimentom, dodavši da „ne postoji dobra kopija Miloševića“.

U demokratskoj državi bio bi otpušten svaki ministar koji neprestano javno vređa manjine, ali se on u današnjoj Srbiji slavi, kao u Nemačkoj 1939. godine. Srećom, Srbija nije Nemačka iz 1939, a Vulini nije Vilhelm Kajtel, kazao je Mustafa. On je podsetio da je poštovanje manjina zakonska i ustavna obaveza Vlade Srbije i preduslov za demokratsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari