Ragmi Mustafa tužio Aleksandra Vulina jer je Albanace pogrdno nazivao 'Šiptarima' 1Ragmi Mustafa Foto: Screenshot/Youtube

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je danas izjavio da veruje da će sud biti nepristrasan u vezi s njegovom tužbom koju je u ime Nacionalnog saveta podneo protiv ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina zbog govora mržnje.

Mustafa je izjavio za agenciju Beta da je tužbu protiv Vulina 25. juna podneo Višem sudu u Beogradu, zbog toga što je Vulin nekoliko puta „javno nazivao Albanace ‘Šiptarima’ “ i to „u pogrdnom i pežorativnom tonu“.

Mustafa je rekao da je, kada je najavio da Nacionalni savet Albanaca razmišlja o pokretanju tužbe protiv Vulina zbog govora mržnje, „Vulin, takođe preko medija odgovorio da je to kompliment za njega kao ministra, i da ‘ne zna kako oni hoće da budu nazivani: Arbanasi, Arnauti, Šiptari’ „.

Mustafa je rekao da „Nacionalni savet Albanaca ne prihvata vođenje i relativizaciju prakse da se na govor mržnje kojim se vređa jedna manjina.., a koja dolazi od jednog ministra odbrane, gleda kao na individualni postupak, već da takav mentalitet govori o današnjoj Vladi Srbije i o zvaničnoj Srbiji“.

„Poštovanje manjina je i zakonska i ustavna obaveza Vlade, a poštovanje i prihvatanje drugog je preduslov za demokratsko društvo. U jednoj demokratskoj vladi i demokratskoj državi, svaki ministar koji neprestano vređa manjine u javnosti, barem će biti razrešen. Albanci nisu krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete“, kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima „to su i razlozi zbog kojih s pravom Srbija nije prihvaćena u Evropskoj uniji i zašto Albanci ne osećaju Srbiju kao svoju državu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari